'Eeuwige' Deense prins overleden
Koningin Margrethe en prins Henrik waren meer dan 50 jaar getrouwd. Foto: AFP
De Deense prins Henrik, echtgenoot van koningin Margrethe II, is gestorven op 83-jarige leeftijd. Hij overleed dinsdagavond rustig in zijn slaap in het paleis Fredensborg, ten noorden van Kopenhagen. Zijn vrouw en hun twee zonen stonden aan zijn zijde.

De prins wordt dinsdag in intieme kring in Kopenhagen bijgezet. Hij wenste na zijn dood verast te worden, aldus een woordvoerster van het paleis. De as van de overledene wordt verdeeld: een helft wordt op zee verstrooid, de andere helft wordt in een urne in de privétuin van paleis Fredensborg ten noorden van Kopenhagen bewaard.

Afgelopen zomer had hij beslist, dat hij niet naast zijn vrouw in de kathedraal van Roskilde wilde worden begraven, de plaats waar bijna alle Deense vorsten sinds de middeleeuwen worden begraven.

De bijzetting in intieme kring met slechts weinig genodigden in de kapel van paleis Christiansborg gebeurt naar wens van prins Henrik. Hij krijgt dus geen staatsbegrafenis met staatshoofden en politici. Het publiek kan drie dagen lang afscheid nemen. Zijn gesloten kist zal van zaterdag tot maandag in de paleiskapel worden opgebaard. Donderdag wordt zijn stoffelijk overschot van paleis Fredensborg naar Kopenhagen gebracht.

Niet gelukkig met titel

Prins Henrik, die geboren werd als Fransman, was sinds 1967 getrouwd met Margrethe, vijf jaar voor ze tot koningin werd gekroond. Hij gold als haar grote steun en toeverlaat. Hun liefde voor elkaar bleek telkens weer als ze samen werden gespot, vrolijk als steeds. Het voorbije jaar vierden ze nog hun gouden bruiloft.

Hij heeft er weliswaar nooit een geheim van gemaakt dat hij niet gelukkig was met zijn titel van prins. Hij was graag koning geweest. In 2016 ging hij met pensioen en gaf hij ook zijn titel van prins-gemaal op.

Dementie

De prins leed al enige tijd aan dementie. Om de onplezierige Deense winter te vermijden, bracht Henrik veel tijd door in Egypte, waar hij in januari een longontsteking opliep. De artsen ontdekten toen ook een goedaardige tumor in zijn linkerlong. Toen zijn toestand dramatisch verslechterde, brak kroonprins en IOC-lid Frederik (49) zijn bezoek aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea af, en spoedde hij zich naar huis.

Een paar dagen later werd prins Henrik van het ziekenhuis naar huis gebracht. Hij had beslist zijn laatste levensdagen door te brengen in paleis Fredensborg.