Ophef over Britse skeletonpakken: Kim Meylemans en co. dienen klacht in
Het Britse pak zou een spoiler bevatten. Foto: AFP

Het spel zit op de wagen: enkele skeleton-naties hebben een klacht ingediend tegen de Britten. Onder hen ook de Belgische Kim Meylemans. Er is namelijk controverse over de pakken van de Britten op de Olympische Winterspelen.

Ophef over Britse skeletonpakken: Kim Meylemans en co. dienen klacht in
Kim Meylemans. Foto: Photo News

Meylemans: “Ik had het nog niet eens door. Maar de Nederlanders werken met een Britse coach, en die had een foto gezien van het pak. Het kwam tot ruzie met zijn landgenoten.” De controverse gaat om een verborgen spoiler onder het pak. “Er zijn regels, en die spoiler mag niet”, zegt Meylemans. “Nu wordt er altijd wel geëxperimenteerd, soms tot tegen wat toegelaten is, soms tot er net over. En onze internationale skeletonfederatie is niet van de daadkrachtigste. Zolang het niet is verboden, is het toegelaten.”

Vrijdag begint de competitie. Verschillende landen, waaronder ook België, voeren de druk op.

“De Britse atleten treft geen schuld, ik praat ook met hen”, zegt Meylemans. “Ik heb ook een supergoed pak, maar als ze mij vertellen dat ik een pak krijg waarmee je tot een seconde sneller zou zijn, zou ik het ook uitproberen. In skeleton draait het ook om aerodynamica. En helaas ook om geld: wie meer geld heeft, kan meer experimenteren, meer ontwikkelen.”

Eerder was er al controverse rond de spoiler in het tijdritpak van wielerploeg Sky; deze keer zijn de pakken ontwikkeld door een Engels instituut dat ook al meehielp aan de pakken voor de Britse baanwielrenners. Of het helpt? Tijdens de trainingsritten vlogen de Britten alleszins veel beter dan tijdens het seizoen.

"Als ik geen foutjes maak, doe ik mee"

Kim Meylemans kon in de voorbije trainingsruns op de olympische skeletonbaan niet overtuigen. Met de start van de competitie voor de deur, blijft ze strijdvaardig. "Als ik geen foutjes maak, dan speel ik mee."

Meylemans kon dinsdag voor de derde en vierde keer afdalen van de baan in het Olympic Sliding Centre. Na afloop klaagde ze over de moeilijkheden die ze in bepaalde bochten blijft ondervinden. Vooral bocht twee bezorgt haar flink wat kopbrekens.

"Vandaag is de laatste trainingsdag en we hebben nog heel wat werk", zegt de 21-jarige skeletoni. "Het belangrijkste is bocht twee. Als ik die goed kan nemen, heb ik een groot voordeel bij de start. Dat is prioriteit één vandaag, samen met het testen van de runners."
Vrijdag start de competitie in Pyeongchang om 20u20 lokale tijd (12u20 in België). "Ik heb me heel goed voorbereid op dat avonduur", zegt Meylemans. "Ik doe mijn fysieke trainingen altijd 's avonds rond half negen. Ik heb nog maar weinig concurrentes op hetzelfde moment in de gym gezien, dus ik hoop dat het mij een voordeel zal opleveren. Ik zal wakkerder zijn dan de anderen."

Meylemans kende geen vlekkeloze voorbereiding, maar daar haalt ze kracht uit om een tandje bij te steken. "In de weken waarin de trainingen het moeilijkste verliepen, zette ik meestal mijn beste wedstrijden neer. Dat was zo in de World Cup in Whistler, waar ik vijfde werd. Het is nog niet gedaan. Er zijn vier runs, dat is lang. Gisteren was het bewijs dat als ik een mindere dag heb, ik geen kans maak. Maar als de anderen fouten maken en ik niet, en daar ga ik van uit, dan speel ik weer mee. Ik ga alles geven."