Gemeente- en OCMW-secretaris Francis Claeys (49) neemt na 17 jaar ontslag. “De reden? Burgemeester Dirk Sioen. Alleen stemmen en groenten interesseren hem, maar niet het algemeen belang. Ik kan zo niet meer werken.”

Nadat de onderhandelingen rond de dading tussen Claeys en het schepencollege afgesprongen waren, werd op de gemeenteraad aangekondigd dat Claeys op 1 maart zijn functie opnieuw zou opnemen. Dat blijkt nu niet het geval, want Claeys begint vanaf 15 mei als financieel-juridisch manager in het directieteam van Inagro, een organisatie die innovatief en duurzaam agrarisch ondernemen ondersteunt.

Claeys lag de afgelopen maanden geregeld overhoop met schepen Michiel Descheemaeker (N-VA), onder meer over het personeelsbeleid. Verrassend genoeg wijst hij naar burgemeester Dirk Sioen (Inspraak) als hoofdreden voor zijn ontslag. “Sioen bestuurt vanuit zijn buik, zonder visie en zonder geplaagd te zijn door enige kennis van zaken”, aldus Claeys. “Alleen stemmen en groenten interesseren hem, maar niet het algemeen belang. Kijk eens naar het beleid onder Sioen. Los van de herdenkingen is er niets gebeurd in Zonnebeke de afgelopen jaren. Bovendien was hij geen voorstander van investeringen in herdenkingsprojecten. Hij was bijvoorbeeld tegen de Church Dugout, maar gaat bij openingen en huldigingen wel graag op de foto met Britse royals. In het schepencollege is er de afgelopen jaren voortdurend ruzie, maar hij geeft geen leiding en heeft niemand in de hand. Er is geen enkel dossier waarin de schepenen het in essentie met elkaar eens zijn. Ik kon mijn job niet naar behoren uitoefenen, omdat op deze manier de leiding van de gemeentelijke administratie ondergraven werd. Wij werken met de administratie aan een positief imago van Zonnebeke, maar de burgemeester liet alles verzieken. Dat doet pijn.”

“Slecht voor mijn gezondheid”

Er bestaat een relatief grote kans dat Sioen opnieuw burgemeester wordt, want hij komt op als lijsttrekker van het nieuwe kartel #TEAM8980. “Ik heb te lang voor de gemeente gewerkt om te zien hoe alles verder kapotgemaakt wordt”, aldus Claeys. “Die burgemeester is slecht voor mijn gezondheid. Ik wens mijn vroegere collega's veel sterkte, maar ik wil het risico niet nemen om op die manier verder te werken. En ik heb goede raad voor mijn mogelijke opvolger. Als je ambitieus bent, ga dan niet in Zonnebeke werken.”

Burgemeester Sioen wil voorlopig slechts kort reageren. “Het is de keuze van Claeys om iemand zwart te maken. Ik werk als burgemeester alleen maar in het algemeen belang van Zonnebeke.”