Solvay-topman wordt voorzitter van Engie
Foto: BART DEWAELE

De raad van bestuur van het Franse energiebedrijf Engie heeft Jean-Pierre Clamadieu, ceo van de Belgische chemiegroep Solvay, aangeduid als nieuwe voorzitter.

De topman van de Belgische chemiegroep Solvay  kan in mei de zesde verjaardag van zijn ceo-schap veel luister bijzetten. Hij wordt dan ook voorzittet van het Franse energieconcern Engie, het moederbedrijf van Electrabel. Een cumul die kan voortduren tot uiterlijk eind van dit jaar.

De raad van bestuur van Engie heeft de Fransman aangeduid als de nieuwe bestuursvoorzitter. In opvolging van Gérard Mestrallet. Enkele uren na deze bekendmaking liet Solvay weten dat het versneld op zoek moet naar een nieuwe ceo. Het Belgische chemiebedrijf wil de overgang tegen eind dit jaar afronden.

‘We versnellen nu het proces om een opvolger te identificeren’, aldus Nicolas Boël, voorzitter van de raad van bestuur van Solvay.

Voor Clamadieu is het promotie. Hij ruilt een topfunctie bij een bedrijf met een omzet van 10,8 miljard euro en circa 25.000 werknemers in voor eentje bij een groep met een omzet van 66,6 miljard euro en 153.000 werknemers wereldwijd.

Met Clamadieu krijgt Engie alvast een voorzitter die al voet aan de grond heeft in ons land. En wellicht ook vertrouwd is met de Belgische gevoeligheden rond Electrabel.

Zijn overstap naar Engie toont bovendien aan dat de ontslagnemende ceo van Solvay in de bovenste schuif ligt bij de nieuwe politieke machthebbers in Frankrijk. Het was overigens de Franse minister van Economische Zaken, Bruno Le Maire, die maandag bekendmaakte dat voor de Franse regering Clamadieu de geknipte man was om voorzitter van Engie te worden.