‘Belgische Oxfam-medewerker eerder in opspraak bij andere organisatie wegen betaalde seks’
Foto: EPA

De Belgische oud-topmedewerker van Oxfam die centraal staat in het seksschandaal tijdens lokale projecten moest eerder bij een andere hulporganisatie vertrekken voor gelijkaardige feiten. Dat meldt Irin News, een site gespecialiseerd in verhalen over de humanitaire sector.

Vorige week raakte bekend dat hulpverleners van Oxfam in 2010 betaalde seks met prostituees in Haïti hadden. De organisatie was daar voor een humanitaire missie naar aanleiding van de verwoestende aardbeving, waarbij bijna 300.000 doden vielen. In 2011 startte Oxfam een intern onderzoek naar de zaak, waarna zeven medewerkers opstapten of moesten vertrekken. Eén van hen was de Belg Roland van Hauwermeiren, destijds Oxfam-directeur in Haïti.

Het bleek niet de eerste keer dat dergelijke incidenten plaatsvonden toen de Belg aan het roer van een lokale Oxfam-tak stond. Ook in Tsjaad betaalden medewerkers van de organisatie prostituees voor seksfeestjes. Dat gebeurde in 2006, toen Van Hauwermeiren daar de Oxfam-operaties leidde.

Liberia

Maar ook bij een andere hulpverlenersorganisatie was de man al betrokken bij gelijkaardige situaties, zo meldt Irin News. Van Hauwermeiren zou in 2004, toen hij voor de Britse organisatie Merlin op hulpmissie in Liberia was, jonge vrouwen naar zijn appartement hebben laten komen en hen hebben betaald voor seks.

Amira Malik Miller, een voormalig collega, beklaagde zich over de situatie, waarna een onderzoek werd ingesteld. Van Hauwermeiren moest daarop vertrekken, klinkt het. Nog geen twee jaar later ging de Belg aan de slag bij Oxfam in Tsjaad en later in Haïti. Toen Miller hoorde over de seksfeestjes in die landen, kon ze niet geloven dat Van Hauwermeiren werkzaam was bij de organisatie. ‘O mijn God, hij doet dit al veertien jaar lang’, klinkt het. ‘Hij gaat gewoon van plek naar plek, van Liberia tot Tsjaad, tot Haïti en Bangladesh. Iemand had er grondig naar moeten kijken.’

Schaamteloos

Volgens één van de personen die betrokken was bij het onderzoek betaalde Van Hauwermeiren en drie anderen van het managementteam (‘vier mannen van middelbare leeftijd’) voor seks met jonge vrouwen in Liberia. Een derde bron die werkzaam was bij Merlin noemt het gedrag van het managementteam ‘schaamteloos’: ‘Ze deden alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hun gedrag daar was waanzinnig.’

Van Hauwermeiren zou alles ontkend hebben, maar zou akkoord zijn gegaan met een onmiddellijk ontslag.

Drie meldingen op een dag

Oxfam kwam dinsdag verder onder vuur te liggen in Groot-Brittannië. Helen Evans, voormalig hoofd Veiligheid van de organisatie, liet in een interview met Channel 4 weten dat ze ooit maar liefst drie aantijgingen van seksueel misbruik binnenkreeg op één dag. ‘Een vrouw moest seks hebben met een medewerker als ze hulp wilde ontvangen, een vrouwelijke medewerkster werd gedwongen tot seks met een collega tijdens een humanitaire missie en een medewerker bleek veroordeeld voor seksueel misbruik, maar had dat niet verteld’, vertelde ze volgens het Algemeen Dagblad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in