De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra stapt op. Dat heeft hij in de Tweede Kamer aangekondigd. Premier Rutte vindt het vertrek van zijn partijgenoot erg.

Halbe Zijlstra had gelogen over een ontmoeting die hij in 2006 zou hebben gehad met de Russische president, Vladimir Poetin.

In de Tweede Kamer sprak hij van ‘de grootste fout’ uit zijn politieke bestaan. ‘Nederland verdient een minister van Buitenlandse Zaken die boven elke twijfel verheven is.’

De minister zag nog maar één oplossing: aftreden. ‘Ik doe dat met spijt in het hart.’ Hij is vier maanden minister van Buitenlandse Zaken geweest in het kabinet-Rutte III.

Zijlstra was erg emotioneel bij zijn verklaring voor de parlementsleden.

Op het VVD-congres in mei 2016 waarschuwde Zijlstra voor een oorlog met Rusland. Hij liet toen weten dat hij begin 2006 aanwezig was ‘in de datsja van Vladimir Poetin’. Daar zou Poetin gesproken hebben over plannen voor een Groot-Rusland. Dat blijkt niet juist. Hij had het verhaal gehoord van de voormalige Shell-topman Jeroen van der Veer. Aan de Volkskrant gaf hij toe dat zijn verhaal deels verzonnen was. Bovendien bleek dat hij de woorden van zijn bron verkeerd geïnterpreteerd had.

Door de leugen werd de druk om op te stappen erg groot. Een minister van Buitenlandse Zaken die op een leugen betrapt wordt, krijgt het moeilijk op het internationale toneel, zeker ook omdat de leugen verband houdt met Rusland dat wordt weggezet als een imperialistische mogendheid.

Premier Rutte, die Zijlstra eerder verdedigde, vindt het spijtig dat zijn partijgenoot de politiek zo moet verlaten. ‘Hij had nog een paar mooie jaren voor de boeg’, zegt hij. Voor hem is de leugen geen doodzonde.