Nieuwe studie voorspelt snellere stijging zeeniveau: ook België in vizier
De versnelling is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan het ijs dat sneller smelt (hier: Antarctica). Foto: Nasa
Het zeeniveau op aarde zou tegen het einde van deze eeuw wel eens heel snel kunnen stijgen. Dat stellen wetenschappers van de universiteit van Colorado. Bij die prognose zouden tegen 2100 ook enkele Belgische steden onder water komen te liggen.

Onderzoekers aan de University of Colorado analyseerden 25 jaar aan satellietgegevens. Daaruit leiden ze af dat de stijging van het zeeniveau niet constant blijft op 3 millimeter per jaar, zoals eerder door satellieten werd gemeten, maar dat die stijging elk jaar met 0,08 millimeter versnelt. 

De totale stijging tussen 1993 en 2100 kan dus tot 65 centimeter bedragen, stelt professor Steve Nerem. Volgens de leider van het onderzoek in Colorado kan het zeeniveau tegen de eeuwwisseling stijgen tot meer dan 10 millimeter per jaar. Daarbij zouden onder andere delen van Gent, Lokeren en Dendermonde onder het zeeniveau komen te liggen:

'Die versnelling is vooral te wijten aan het ijs dat sneller smelt in Groenland en Antarctica', aldus Nerem. 'Daardoor kan de totale stijging van het zeeniveau verdubbelen ten opzichte van de voorspellingen die een constante stijging vooropstellen.'

Volgens Nerem gaat het zelfs om een te voorzichtige voorspelling. 'Onze berekening gaat ervan uit dat het zeeniveau in de toekomst zal blijven veranderen zoals het de voorbije 25 jaar deed. Maar als we kijken naar de grote veranderingen die we vandaag zien in de ijsoppervlakte is dat niet erg waarschijnlijk.'

U kan zelf spelen met de hoogte van de zeespiegel op de website van Before the flood.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig