Eerste Soedanees opnieuw gerepatrieerd
Theo Francken (N-VA) Foto: Photo News

Eén uitgeprocedeerde Soedanese asielzoeker is vanmorgen richting Khartoem op het vliegtuig gezet. De eerste na het Soedan-rapport.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wou zo snel mogelijk opnieuw Soedanezen terugsturen, en dat is nu ook gebeurd. Vanmorgen ondernam de Dienst Vreemdelingenzaken een poging om twee uitgeprocedeerde Soedanese asielzoekers naar Soedan terug te vliegen. Dat meldt Het Laatste Nieuws en is aan onze redactie bevestigd.

Eén van hen is vertrokken, de andere heeft zijn uitwijzing geweigerd. Hij zit opnieuw in een gesloten centrum. Bij een tweede poging zal hij onder politiebegeleiding op het vliegtuig gezet worden.

Geen transmigranten

Het is de eerste uitwijzing sinds de opschorting begin dit jaar, na de berichten over foltering in Soedan. Het rapport van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS) achtte die berichten niet bewezen, hoewel het ook niet honderd procent uitsloot dat er sprake kon zijn van foltering.

De regering beloofde wel het uitwijzingsbeleid aan te passen. Onder meer door een extra toetsing aan het artikel 3 van het EVRM (verbod op foltering, Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) bij mensen die geen asiel aanvragen. De zogenaamde transmigranten vragen geen asiel aan, vaak omdat ze naar het Verenigd Koninkrijk willen doorreizen.

De twee Soedanezen die vanmorgen moesten vertrekken, zijn asielzoekers en geen transmigranten. Ze kregen al een grondige analyse van hun kans op foltering via die asielprocedure. Zij mochten dus meteen gerepatrieerd worden.

17 Soedanezen

Vanaf 15 februari zullen ook de repatriëringen in het kader van de Dublin-procedure weer starten, laat DVZ weten. Soedanezen die voor ze in België arriveerden in een ander Europees land geregistreerd zijn, worden naar dat land teruggevlogen. Het gaat om negen mensen.

De acht anderen in de gesloten centra moeten terug naar Soedan. Drie van hen hebben asiel aangevraagd, de vijf anderen niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in