Waarom we rietjes moeten bannen, net zoals de Queen
Foto: IMAGEGLOBE

De anti-plasticbrigade heeft er een prominent lid bijgekregen. Queen Elizabeth wil geen plastic rietjes en flesjes meer zien in Buckingham Palace. Een kleine aanpassing waarmee het Britse staatshoofd haar steentje wil bijdragen om de enorme plastic afvalberg te verkleinen.

De Queen wil het aandeel plastic in Buckingham Palace fors terugdringen. Een eerste stap is het gebruik van rietjes niet langer tolereren. Tijdens vergaderingen zullen voortaan alleen nog glazen waterflessen klaarstaan. Het zijn kleine stapjes, maar volgens een woordvoerder van het Britse koningshuis is het de Queen menens om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.

Volgens Britse media komt de beslissing er na de ontmoeting tussen Queen Elizabeth en David Attenborough, die in zijn documentaires Blue Planet het leven in de oceanen in beeld brengt en pijnlijk duidelijk aantoont hoe plastic de blauwe planeet vervuilt en dieren doodt.

Terwijl heel wat landen al de oorlog hebben verklaard aan plastic boodschappentasjes, wordt er nu geviseerd op plastic wegwerpproducten zoals rietjes, bestek en bekertjes. Die wegwerpproducten zijn niet alleen moeilijk te recycleren, ze vervuilen ook de stranden en komen in de zee terecht. Na verloop van tijd vallen ze uiteen in microplastics – kleine stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter – die in de voedselketen en zelfs het drinkwater belanden en een gevaar voor de gezondheid vormen.

Ook op Europees niveau wordt gewerkt aan een wetgevend voorstel om de plastic afvalberg aan te pakken. Tegen 2030 moeten alle plastic verpakkingen die in de Europese Unie op de markt worden gebracht, recycleerbaar zijn, tegenover 60 procent nu. ‘Als we nu niet ingrijpen, zal er tegen 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen zwemmen’, aldus Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Rietjes

Maar het plastic rietje heeft dus zijn beste tijd gehad. Horecazaken die het milieu een warm hart toedragen, kiezen ofwel voor een duurzaam alternatief (in papier of aluminium) of laten het helemaal achterwege wanneer ze uw frisdrank of cocktail serveren. In de Verenigde Staten gaan ze alvast heel ver. Daar stelde een parlementslid in Californië een wel erg strenge straf voor, een boete van 1.000 dollar en zes maanden celstraf, voor obers die klanten in hun restaurant spontaan een rietje aanbieden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in