Presentatrice gaat de mist in over schaatsende Nederlanders
Foto: AP

Zeven medailles heeft Nederland al beet op de Olympische Winterspelen, en stuk voor stuk werden ze in het schaatsen behaald. Maar hoe komt het toch dat onze Noorderburen daar zo goed in zijn? De Amerikaanse presentatrice Katie Couric had haar antwoord al klaar tijdens de openingsceremonie. ‘Schaatsen is een belangrijk vervoersmiddel in een stad als Amsterdam’, zei de journaliste van NBC live op televisie.

‘Ik vertel jullie waarschijnlijk niets nieuws als ik zeg dat de Nederlanders echt goed zijn in schaatsen’, stak Couric van wal terwijl de Nederlandse delegatie zijn intrede maakte in Pyeongchang. ‘Maar hoe komt dit? Wel, schaatsen is een belangrijk vervoersmiddel in een stad als Amsterdam. Zoals jullie allemaal weten, bestaat de stad uit meerdere grachten die kunnen bevriezen door het koude weer. De Nederlanders schaatsen erover om van de ene plek naar de andere te gaan, ze houden wedstrijdjes of doen het gewoon voor de lol’, vertelde ze.

We weten niet over welk Amsterdam Couric het heeft, maar wij durven toch denken dat vervoersmiddelen als fietsen of auto’s nog net wat meer gebruikt worden dan schaatsen in Amsterdam.

Hoe dan ook wisten de Twittergebruikers wel weg met de bizarre uitspraken van de Amerikaanse presentatrice. Zelfs de Nederlandse delegatie deed vrolijk mee. ‘Zeker… Net zoals de meeste Letten met de bobslee naar het werk gaan en collega’s uit Oostenrijk naar school schansspringen’, schreef CCO Thomas van Schaik op Twitter. ‘En in de zomer zwemmen we naar het werk’, deed ook olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo haar duit in het zakje.