Kinderen vanaf 13 jaar op Facebook, als het van De Backer afhangt
Foto: BELGA

‘Het heeft geen zin om kinderen jonger dan 16 jaar weg te houden van Facebook’, zegt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD). En dus zal hij een wetsvoorstel indienen waarop de leeftijd om een account op sociale media aan te maken verlaagd wordt naar 13 jaar.

Het Europees Parlement keurde twee jaar geleden en verordening goed waarin de leeftijd voor het gebruik van sociale media opgetrokken werd naar 16 jaar. Daardoor moeten jongeren onder 16 jaar toestemming vragen aan hun ouders om bijvoorbeeld een Facebook-profiel aan te maken.

In die verordening, die in mei 2018 van kracht is, staat dat alle lidstaten mogen afwijken van die minimale leeftijd als ze dat wensen. En dat is naar de zin van staatssecretaris De Backer, die kinderen vanaf 13 jaar de kans willen geven om zonder toestemming een account aan te maken.

'Digitaal is het nieuwe normaal. Ik pleit in de eerste plaats voor 13 jaar omdat dat het beste aansluit bij de realiteit. We zien op dit moment dat veel jongeren liegen over hun leeftijd om toch toegang te krijgen tot sociale media', aldus De Backer. 'Aan de andere kant worden deze jongeren nergens voorgelicht over privacy. Daarom stelde ik twee weken geleden een lessenpakket privacy voor met Vlaams minister Sven Gatz.'

De Backer wijst er nog op dat de nieuwe privacywetgeving véél betere bescherming voor kinderen en jongeren voorziet. 'We moeten zorgen dat jongeren inzicht krijgen in sociale media om zo veilig internetgebruik te garanderen. Net zoals we dat ook doen met bijvoorbeeld seksuele voorlichting. Dat krijgen we enkel voor elkaar als we niet langer blind zijn voor de realiteit. De keuze voor 13 jaar is daarom de logische optie die onze jongeren weerbaarder, beter geïnformeerd en met meer voorzichtigheid het internet op sturen.'