‘Auwch Award’ naar Belgische Voetbalbond
De Red Flames in hun oude, ‘mannelijke’, voetbaluitrusting Foto: BELGA

De ‘Auwch Award’, waarmee de Vrouwenraad jaarlijks een prik uitdeelt aan personen, organisaties of bedrijven die hebben uitgepakt met een vrouwonvriendelijke uitspraak of maatregel, gaat dit jaar naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Die wil voorlopig niet reageren op de ‘prijs’.

De Vrouwenraad klaagt hiermee de ongelijke behandeling aan die de Red Flames, ons nationale damesvoetbalelftal, te beurt viel tijdens het Europees Kampioenschap van afgelopen zomer. Om te beginnen moest het vrouwenelftal aanrukken in net dezelfde truitjes als het mannenteam, die voor hen veel te groot waren. Het zag er, op z’n zachtst gezegd, niet altijd even flatterend uit.

Er is echter nog een veel groter probleem, klaagt de Vrouwenraad aan. ‘Onze voetbalmeiden krijgen maar een fractie uitbetaald van hetgeen hun mannelijke collega’s in het nationaal elftal opstrijken. Toch trainen ze niet minder of leveren ze niet minder inspanningen op het veld’, klinkt het. ‘De sponsors happen misschien nog niet toe zoals bij de mannen, maar als men het vrouwenvoetbal wil promoten, moet men het ook waarderen.’

De verschillen zijn inderdaad gigantisch groot. In de aanloop naar het Europees Kampioenschap kregen de Red Flames per gewonnen kwalificatiewedstrijd een brutopremie van 200 euro. De Rode Duivels streken per gewonnen partij 8.000 euro op, liefst het veertigvoudige.

Noorwegen

Niet vreemd, zo zeggen sporteconomen. De aandacht voor het mannenvoetbal is nu eenmaal ook veel groter. En meer aandacht, dat betekent meer sponsors, en dus meer geld.

Al bewijst de voetbalbond van Noorwegen dat het ook anders kan. Die besloot vorig jaar de premies voor het nationale vrouwenteam gelijk te schakelen aan die van het mannenteam. ‘In België blijft men zich echter hardnekkig vastklampen aan de vaststelling dat de economische waarde van het mannenvoetbal veel hoger ligt’, meent de Vrouwenraad.

Dieetpillen

De Belgische Voetbalbond wil momenteel nog niet reageren op de aanklacht van de Vrouwenraad. Het bestuur stemde er wel mee in de prijs vandaag in ontvangst te zullen nemen. Het euvel van de truitjes van de Red Flames is intussen ook al van de baan. Eind vorig jaar kreeg het vrouwenteam voor het eerst in de geschiedenis een eigen, aangepaste uitrusting.

Naast de Belgische Voetbalbond waren ook bioscoopgroep Kinepolis en een West-Vlaams transportbedrijf genomineerd voor de ‘Auwch Award’. Kinepolis had alle bezoekers van een ladies night verrast op een vrouwonvriendelijk geschenkpakket (inclusief poetsproducten en dieetpillen), op de opleggers die transportbedrijf DVRental verhuurde stonden reuzegrote foto’s van schaarsgeklede vrouwen met dubbelzinnige boodschappen.