Blogster breekt lans voor hangborsten: ‘Perfect normaal’
Foto: Instagram @thesunflower

Een Britse blogster wil met de onlinecampagne ‘Saggy Boobs Matter’ vrouwen overtuigen dat alle borsten mooi zijn, ongeacht maat of vorm. Ze post daarom foto’s van zichzelf zonder beha en roept anderen op om hetzelfde te doen.

Het duurde lange tijd voor de 23-jarige Chidera Eggerue zich kon verzoenen met haar hangborsten. ‘Toen ik als jong meisje beha’s ging passen, zag ik op de verpakking altijd blanke vrouwen staan met pronte borsten, maar toen ik naar mezelf in het pashokje keek, zag ik allesbehalve dat’, zegt ze in een interview met Buzzfeed.

Ze droomde van een borstlift op haar achttiende, maar dat kostte (te) veel geld. Het werd dan maar een weg van zelfacceptatie, waar ze ook in is geslaagd. Sinds enkele maanden deelt de blogster daarom foto’s van zichzelf zonder beha, met bijschriften die anderen moeten motiveren om zichzelf en hun borsten, hoe die er ook uitzien, te leren omarmen.

‘Ik ben nu 23 en ben in het reine met mijn lichaam, maar ik wil ook dat andere vrouwen zich zo voelen dus zag ik geen andere oplossing dan de discussie op gang te trekken door mijn lichaam in de strijd te gooien. Mijn borsten zijn perfect normaal’, klinkt het. Het heeft even geduurd, maar haar oproep krijgt steeds meer weerklank.

‘Nog een lange weg te gaan’

Toch heeft ze het niet altijd gemakkelijk en zijn de commentaren die ze krijgt op haar foto’s vaak beenhard. ‘De meeste reacties zijn ronduit teleurstellend, maar ik heb geleerd ze niet al te persoonlijk te nemen. Mannen zijn gesocialiseerd om vrouwen als een wandelende vagina te beschouwen. Daardoor worden de lichamen van vrouwen kritischer bekeken.’

Maar ze krijgt niet alleen mannen over zich heen, ook sommige vrouwen laten zich niet onbetuigd. ‘Jammer, want ik doe dit net om ook hen te helpen.’ Gelukkig zijn er ook berichten van meisjes en vrouwen van over de hele wereld die haar net bewonderen om wat ze doet en er wat troost en steun bij vinden.

‘Er is wel vooruitgang, maar we hebben nog een lange weg te gaan. De enige manier om iets te normaliseren, is om er regelmatig mee geconfronteerd te worden. Als je een probleem hebt met hangborsten, dan moet je jezelf afvragen waarom dat zo is.’