Museum pakt uit met ‘buggytours’ voor jonge kinderen
Peuters meren aan in het Red Star Line Museum in Antwerpen Foto: Robbie Depuydt

Nog op zoek naar een uitje deze vakantie? De Gezins­bond heeft een gat in de markt gevonden, met zijn nieuwe ‘buggytours’: rond­leidingen in musea op maat van peuters én hun ouders.

De buggytours worden deze krokusvakantie voor het eerst georganiseerd. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het geen rondleidingen waarbij kinderen in hun zitje moeten blijven. Onder meer het MAS, het Museum voor Schone Kunsten (Gent) en het Red Star Lines Museum hebben een route op maat van de peuter én van hun ouder. Daarvoor werden ze bijgestaan door de expertisecentra voor opvoeding VBJK en VCOK.

‘Musea moeten inspelen op de interesse van de jongsten om hun collectie ook voor hen aantrekkelijk te maken’, zegt Hilde Marichal van de Gezinsbond. ‘Ze moeten hun zintuigen prikkelen door bijvoorbeeld met veel kleur te werken.’ Zo ligt in het Museum Dr. Guislain in Gent een puzzel waarmee peuters een geometrisch schilderij kunnen namaken, en in het Red Star Line Museum een kruiptunnel.

Wat met rust en ernst?

Terwijl de peuters spelen, luisteren mama en papa naar de gids. Zo proberen de musea de drempel voor ouders te verlagen om met hun kind te komen. Want die is er wel degelijk, zegt Dorine De Vos, publieksmedewerker van het Red Star Line Museum. ‘Ze vinden het vaak onpraktisch om met een peuter een museum te bezoeken, want niet overal mogen ze een buggy meenemen. En kan hun kind er meer doen dan gewoon luisteren?’

Al vijf van de veertien activiteiten, waaraan gemiddeld 15 à 20 peuters kunnen deelnemen, zijn helemaal volzet. En daar is Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en medeorganisator, blij mee. ‘Het is niet de bedoeling het imago van musea – dat er rust en ernst heerst – om te gooien’, zegt stafmedewerker Hildegarde Van Genechten. ‘Maar met dit project willen we wel kinderen vertrouwd maken met musea. Zo zullen ze het ook normaler vinden om op latere leeftijd een museum te bezoeken.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig