School ontslaat lerares nadat ze haar trouwfoto’s op Facebook heeft gezien
Jocelyn Morffi (rechts) en haar echtgenote. Foto: NBC Miami

In de Amerikaanse stad Miami (Florida) is opschudding ontstaan over het ontslag van een lerares. De vrouw was onlangs getrouwd met haar vriendin en had foto’s van het huwelijk op Facebook geplaatst. Dat was niet naar de zin van de streng katholieke school waarop ze werkte.

Jocelyn Morffi, een leerkracht in de eerste graad van de Saint Peters and Paul Catholic School in Miami, beweert dat ze vorige week donderdag ontslagen is omdat ze lesbisch is. ‘In hun ogen ben ik niet het juiste type katholiek omwille van de keuze van mijn partner’, schreef ze op sociale media.

Heel wat ouders waren niet opgezet met de beslissing en protesteerden vrijdag aan de schoolpoort. ‘We voelen ons bedrogen’, zegt een verontwaardigde ouder. ‘Ze was de beste leerkracht die je kon wensen en onze kinderen, iedereen, elke ouder: iedereen hield van haar. Veel ouders zeggen dat ze hun kind van school willen halen als ze niet terug mag komen.’

 

 

Katholieke kerk

Enkele ouders deelden ook de brief waarmee ze op de hoogte werden gebracht van het ontslag van Morffi. Daarin is geen sprake van haar huwelijk of homoseksualiteit. ‘Vandaag hebben we een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing gemaakt over mevrouw Jocelyn Morffy, onze lerares uit de eerste graad’, staat er te lezen. ‘Ze zal niet langer lesgeven op deze school. Weet dat de opvoeding van jullie kind(eren) voor ons van het grootste belang is en dat de komende dagen en weken hun dagelijkse schoolroutine niet zal onderbroken worden. Mevr. Morffi’s vervanging zal snel gekozen worden.’

De directeur van de school heeft met alle verontwaardigde ouders gesproken. Maar hij gaf geen reden voor het ontslag, zegt een van de ouders aan de Miami Herald. De school wil ook geen commentaar geven.

Een woordvoerster van het aartsbisdom van Miami, de inrichtende macht van de school, zegt dat Morffi zich niet aan haar contract gehouden heeft. ‘Als een leerkracht in een katholieke school een contract tekent, wordt er verwacht de regels, procedures, lesmethodes en tradities van de katholieke kerk te respecteren en te eren’, zegt Mary Ross Agosta aan de Miami Herald.

Maar ook Agosta wil niet expliciet zeggen dat de lerares ontslagen is omwille van haar geaardheid. ‘Het aartsbisdom geeft geen commentaar op persoonlijke zaken.’

In 2015 werd het verbod op het homohuwelijk in Florida door de rechtbank opgeheven. Maar kort na die uitspraak herinnerde het aartsbisdom al zijn werknemers, dus ook leerkrachten, aan de interne regels: ze moeten de katholieke leer volgen en gedrag dat daar tegen ingaat kan tot sancties leiden.