Een passagiersvliegtuig was zondag op weg van Moskou naar Orsk, een stad nabij de grens met Kazachstan, en is kort na het opstijgen gecrasht. De 71 mensen aan boord zijn omgekomen, melden Russische media. Het toestel stortte waarschijnlijk neer door ijsvorming.

Volgens de onderzoekers van de crash was er sprake van ijsvorming in de pitotbuis, waarmee de snelheid van een gas- of vloeistofstroom wordt gemeten. De sonde zou onvoldoende opgewarmd zijn. Eerder werd gespeculeerd dat de crash te wijten kon zijn aan een menselijke fout van de piloot of slechte weersomstandigheden. Vorige week konden veel vliegtuigen niet opstijgen door de hevige sneeuw.

Het vliegtuig was van Saratov Airlines, een kleine Russische luchtvaartmaatschappij die zich vooral focust op binnenlandse vluchten. Het toestel was vertrokken vanop de luchthaven Domodedovo in Moskou. Nog geen 10 minuten na het opstijgen verdween het echter van de radar.

Er waren 65 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord van de Antonov An-148.  'Er zijn geen overlevenden', zegt een bron bij de reddingsploegen aan persagentschap Tass. De Russische president Vladimir Poetin heeft al zijn medeleven betuigd aan de familieleden van de slachtoffers.

Sinds 2010 gebeurden al vier zware ongevallen met passagiersvluchten in Rusland. Die ongelukken eisten meer dan 240 mensenlevens. De recentste crash dateert van maart 2016, toen een Boeing 737 uit Dubai, van FlyDubai, bij een storm op de luchthaven van Rostov-aan-de-Don. Alle 62 mensen aan boord kwamen om.