Geen Belgische stunt in biatlon
Michael Rösch. Foto: AFP

Onze landgenoten Michael Rösch (38ste) en Florent Claude (55ste) hebben niet kunnen stunten op de 10 kilometer sprint in het biatlon. Het goud was voor de Duitser Arnd Peiffer. Hij bleef Michal Krcmar (Tsjechië) en Dominik Windisch (Italië) voor.

In het ijskoude Alpensia Biathlon Centre liet Michael Rösch na twee missers bij het schieten 25:09.4 noteren, Florent Claude kwam in 25:43.7 over de streep na drie missers.

Echt gelukkig was Rösch niet met zijn prestatie. ‘Ik begon heel goed aan mijn race. Ik zat in de eerste ronde in het spoor van Arnd Peiffer. Ik probeerde daarna rustig te blijven, maar door de wind was het erg lastig om te schieten. Jammer genoeg maakte ik twee fouten in het rechtopstaand schieten’, legde hij uit. ‘Ik ben een beetje ontgoocheld, maar ik laat toch ook 35 concurrenten achter mij.’ De genaturaliseerde Duitser had ook last van de barre omstandigheden: ‘Door de koude had ik het erg lastig om diep adem te halen. Ik had gelukkig geen last van koude handen of voeten. Maar de omstandigheden waren moeilijk.’

‘Ontgoocheld’

‘Ook Claude baalde. De tot Belg genaturaliseerde Fransman had vooraf nog voorzichtig van een medaille gedroomd, maar hij kwam niet in de buurt van eremetaal. ‘Ik heb niet de wedstrijd kunnen neerzetten waarop ik had gehoopt. Het schieten was zeker niet top. Ik maakte een fout liggend en twee rechtop. Het skiën ging ook moeilijk en was niet op mijn normale niveau. Het was een moeilijke dag. Ik hoop dat het vervolg beter wordt’, reageerde hij. ‘Ik ben ontgoocheld. Ik had gehoopt veel beter te doen. Maar gelukkig is dit niet de enige wedstrijd. Het is nu aan mij om er in de volgende race opnieuw te staan.’

Het goud ging uiteindelijk naar de dertigjarige Duitser Arnd Peiffer, die foutloos bleef en na 23:38.8 de finishlijn overschreed. Hij bezorgde zijn land zo een derde gouden medaille in Pyeongchang. De Tsjech Michal Krcmar bleef eveneens foutloos, maar moest in 23:43.2 vrede nemen met zilver. Het brons was voor de Italiaan Dominik Windisch.

De Franse topfavoriet Martin Fourcade kwam niet verder dan de achtste plaats, de Noor Johannes Thinges Bö liet het helemaal afweten met een 31ste plaats in de sport die meer dan een decennium gedomineerd werd door zijn landgenoot Ole Einar Björndalen, inmiddels met pensioen. In totaal verschenen er 87 biatleten aan de start.

De 26-jarige Claude en de 34-jarige Rösch schreven toch Belgische geschiedenis, want zij zijn de eerste Belgische biatleten ooit op de Winterspelen. Claude en Rösch verwierven de voorbije jaren de Belgische nationaliteit. Rösch behaalde met de Duitse aflossingsploeg goud op de 4x7,5 km tijdens de Spelen van 2006 in Turijn. Claude kwam in de jeugd uit voor Frankrijk.

Maandag achtervolging

Door hun plaats binnen de top 60 kwalificeerden Rösch en Claude zich bovendien voor de achtervolging, die maandagmiddag (vanaf 13 uur Belgische tijd) op het programma staat. Enkel de top zestig krijgt daarin startrecht.

Geen Belgische stunt in biatlon
Florent Claude. Foto: BELGA