Poolse renner van Lotto Soudal post verontrustende foto na aanrijding op training
Foto: twitter

Tomasz Marczynski is zaterdag op training aangereden door een wagen. Dat heeft zijn team Lotto Soudal zondag gemeld.

“Hij heeft een whiplash en verschillende snijwonden in zijn gezicht opgelopen toen hij met zijn hoofd tegen een wagen crashte”, laat de Belgische wielerploeg weten via Twitter. “Zijn neus is gehecht, maar hij liep gelukkig geen breuken op. Tomasz is terug thuis en we wensen hem een spoedig herstel.”

Marczynski postte intussen op Twitter een foto van zijn toegetakelde gezicht. “Ik zal terugkeren”, schreef de 33-jarige Pool erbij.

 

 

Marczynski kon tijdens een afdaling, waarbij hij op een hoofdbaan reed, een auto die rechts uit een zijstraat kwam niet meer ontwijken en reed hij frontaal op de zijkant van de wagen in.  “Ik was een van mijn laatste trainingen aan het afwerken voor de Ruta del Sol toen ik gisteren aangereden werd", vertelt hij. "Terwijl ik in een afdaling op een hoofdbaan reed, sloeg een wagen uit een rechtse zijstraat linksaf. Ik kon onmogelijk remmen, reed frontaal in op de zijkant van de auto en knalde met mijn hoofd op de wagen.” “In het ziekenhuis werd een radiografie uitgevoerd en daaruit bleek dat ik niets gebroken heb. Mijn gezicht is zwaar geschaafd en mijn neus moest gehecht worden. Ik heb ook een whiplash en dat doet het meeste pijn. Momenteel ben ik terug thuis, maar er zullen volgende week nog een reeks onderzoeken volgen.”

“Ik was pas sinds maandag opnieuw aan het trainen na mijn val in de Challenge Mallorca. Bij die val werden de ligamenten van mijn onderrug geraakt en daarvoor was ik nog steeds in behandeling bij een kinesist en osteopaat. De crash van gisteren heeft dit gelukkig niet erger gemaakt. Dit is een nieuwe tegenslag, maar ik kom terug.”

Geen Ruta del Sol

Woensdag 14 februari gaat de 64ste Vuelta a Andalucía of Ruta del Sol van start, die de renners gedurende vijf dagen door de meest zuidelijke provincie van Spanje zal leiden. Tomasz was een van de zeven geselecteerde Lotto Soudal-renners voor deze Europe Tour-wedstrijd. Hij wordt vervangen door James Shaw.

De eerste etappe finisht in Granada. Meteen na de start loopt de weg al omhoog, naar de top van een beklimming van tweede categorie. In de laatste negentig kilometer volgen nog vijf beklimmingen, met de laatste top op een twintigtal kilometer van de streep. Donderdag is er een aankomst boven op de Alto de las Allanadas in Jaén. Een dag later volgt de vlakste etappe van de week. Halfweg de voorlaatste etappe start de beklimming van de Puerto de las Palomas (1ste categorie), meteen gevolgd door de Puerto del Boyar (3de categorie). Daarna is de route veel vlakker, maar de slotkilometer loopt pittig bergop. De Ruta del Sol sluit op zondag af met een individuele tijdrit van 14,2 kilometer.

“Het is jammer dat we Tomasz Marczynski moeten missen in de Ruta del Sol, wat voor hem een thuiskoers is aangezien hij in Granada woont", aldus Bart Leysen, sportdirecteur van Lotto Soudal. "Hij had een prominente rol kunnen spelen als wegkapitein. Maar we mogen vooral blij zijn dat de schade meevalt na zijn crash gisteren; dit had veel erger kunnen aflopen.”

“De eerste en derde etappe lenen zich tot een sprint en daarin zullen we Moreno Hofland uitspelen. Al heeft de openingsrit niet het perfecte profiel van een sprintetappe, ik verwacht toch dat sprintteams daar zullen controleren. De tweede rit met aankomst op Alto de Allanadas is een echte bergrit. Tim Wellens is onze kopman voor die etappe. Hij is nog in opbouw naar zijn topconditie, maar maakte in Mallorca al een heel sterke indruk en behaalde de overwinning in de Trofeo Serra de Tramuntana. Bovendien hebben we ook Maxime Monfort en Jelle Vanendert achter de hand, zij kunnen meeschuiven in een ontsnapping. In de vierde rit zou het er wel eens hard kunnen aan toe gaan en dat is een kolfje naar de hand van Tim. In de eerste plaats gaan we voor een ritzege, maar als Tim een goede plaats kan veroveren in het klassement is hij zeker in de mogelijkheid zijn positie te verdedigen in de afsluitende tijdrit.”

Selectie Lotto Soudal: Lars Bak, Moreno Hofland, Maxime Monfort, James Shaw, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert en Tim Wellens.