Swings zesde op 5.000 meter
Foto: BELGA

Schaatser Bart Swings is er zondag niet in geslaagd om België een eerste medaille op de Winterspelen in Pyeongchang te bezorgen. Swings reed een verdienstelijke vijf kilometer, maar strandde uiteindelijk op de zesde plaats. De Nederlander Sven Kramer zorgde voor een unicum door voor de derde keer op rij olympisch goud te pakken op die afstand.

Bart Swings slaagde er niet in om in zijn wedstrijd op de 5.000 meter zijn Zuid-Koreaanse tegenstander Seung-Hoon Lee te kloppen. Hij finishte in 6 minuten en 14,57 seconden, 42 honderdsten trager dan Lee. Swings en Lee waren wel (duidelijk) de snelste schaatsers van de eerste vijf reeksen en stonden na hun rit eerste en tweede maar na hen kwamen de grote kleppers nog in actie.

Swings zesde op 5.000 meter
Swings nam het in zijn rit op tegen de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, die vijfde werd. Foto: EPA-EFE

Na de pauze dook de Nieuw-Zeelander Peter Michael als eerste onder de tijd van Lee, maar de Nederlander Jan Blokhuijsen kon enigszins verrassend de tijd van Swings niet kloppen, waardoor de hoop op een podiumplaats levend bleef. Maar toen moesten de grote kanonnen nog komen: de Canadees Ted-Jan Bloemen en Sverre Lund Pedersen duwden Swings van het podium.

Kramer schrijft geschiedenis

En dan was het de beurt aan de Nederlandse topfavoriet Sven Kramer. Die verloor op de 5.000 meter al sinds 2008 niet meer op het WK of de Olympische Winterspelen. Enkel op het WK in 2011 (toen Kramer niet deelnam) won zijn landgenoot Bob de Jong.

De 31-jarige Kramer ontgoochelde niet. Hij deelde zijn race zeer goed in en finishte uiteindelijk in een indrukwekkende 6:09:76, een olympisch record. Dat was goed voor goud - de derde keer op rij al.

Swings zesde op 5.000 meter
Sven Kramer. Foto: Photo News

Swings: ‘Genoten’

Swings bleef met 6:14.57 drie seconden boven zijn Belgische record, maar tekende wel voor zijn snelste chrono ooit op een laaglandbaan. Na afloop van zijn race verscheen Swings met een brede glimlach in de mixed zone van het Gangneung Oval. “Ik heb een sterke en vlakke rit gereden. Het volstaat niet voor het podium, maar ik mag tevreden over mijn prestatie”, reageerde hij.

‘Jammer dat ik mijn rit verlies, maar ik wist dat Seung-Hoon Lee een stevig eindschot had. De laatste ronden rijdt hij 29.0, 29.1, da’s superhard. Dat kon ik jammer genoeg niet pareren.’

Het publiek ging tijdens de wedstrijd, en dan vooral op het einde, helemaal uit zijn dak. ‘Het was een zot gevoel’, aldus Swings. ‘Zodra Lee aanzette in de slotronden, voelde ik dat het publiek meeging. Hij trok mij ook mee. Daarom was mijn verval zo klein. Ik moet gewoon tevreden zijn over mijn wedstrijd. Ik heb ervan genoten.’

Ook coach Jelle Spruyt was tevreden: ‘Hij rijdt zijn snelste rit ooit op een laaglandbaan. Dat is sowieso goed. Voor het podium is het niet goed genoeg, maar we wisten op voorhand dat dit moeilijk zou worden’, zei hij na de wedstrijd. ‘Dit is een goeie start van de Spelen. Het ziet er ook veelbelovend uit voor het vervolg. Bart vertelde me net dat hij niet stikkapot zit. Lee heeft Bart wel geklopt en dat is nu net de grote favoriet voor de massastart’, lacht Spruyt. ‘Maar dat is een andere race. Ik ben tevreden.’

Ook op 10 km

Swings kan met vertrouwen vooruitkijken naar de 1.500 meter van dinsdag en de massastart op de voorlaatste dag van de Spelen. ‘Het gevoel dat ik de laatste maanden had op training, komt er nu uit. Deze tijd is niet goed genoeg voor het podium, maar ik kan er de komende dagen wel mee aan de slag.’

Swings start overigens ook op de 10 kilometer, maakte zijn coach Jelle Spruyt na de race bekend. Swings stond eerste reserve maar omdat er een plaats vrijkwam, kan Swings komende donderdag (16 februari) aantreden op de 10.000 meter.