Geen medaille voor Seppe Smits
Seppe Smits aan het werk. Foto: BELGA

Seppe Smits is er zondag in de slopestylecompetitie in het snowboarden op de Olympische Winterspelen niet in geslaagd een medaille te veroveren voor ons land. In de finale eindigde hij op de tiende plaats.

Stevige wind

De weersomstandigheden maakten het niet makkelijk voor de finalisten: door de stevige wind gingen 7 van de 11 deelnemers tegen de grond in hun eerste run. Helaas gold dat ook voor Smits, die met een score van 31.11 de eerste run als laatste afsloot.

In zijn tweede run begon Smits goed. Onze landgenoot nam nadien geen al te grote risico’s meer, bleef recht en eindigde met een degelijke score van 69.03, waarmee hij op de voorlopige achtste plek terechtkwam. In zijn derde run kon de wereldkampioen zijn score niet verbeteren (66.18).

Goud voor 17-jarige

De beste score werd neergezet door de amper 17-jarige Amerikaan Redmond Gerard met 87.16 punten, goed voor de gouden medaille. De Canadees Max Parrot (86.00 punten) pakte het zilver. Zijn landgenoot Mark McMorris, vier jaar geleden ook al goed voor brons op de Spelen in Sotsji, vervolledigde het podium met 85.20 punten.

‘Niet volledige niveau gehaald’

Door zich voor de finale te plaatsen – wat hem op de vorige Winterspelen in Sotsji niet gelukt was – had Smits , zijn grote doel al gerealiseerd. ‘Alles wat nu nog komt is een bonus’, luidde het toen. Na de finale toonde hij zich toch een klein beetje teleurgesteld voor de camera van Sporza. ‘Ik ben tevreden van wat ik al heb getoond op de Spelen, maar jammer genoeg heb ik vandaag niet kunnen waarmaken wat ik wou doen’, klonk het. ‘Dat is deels door de omstandigheden en deels door mezelf. Er stond heel veel wind vandaag, maar ik heb jammer genoeg ook niet mijn volledige niveau kunnen bovenhalen. Er werd veel van mij verwacht hier, maar mijn persoonlijke doel heb ik bereikt. Ik heb de finale gehaald.’

Smits gaf ook aan dat hij wat problemen ondervond met zijn knie. ‘Mijn knie is zeker blij dat alles even achter de rug is. Ik had er veel meer last van dan gisteren, hij voelde heel stijf aan.’

Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer konden zich niet kwalificeren voor de finale. De Buck, niet topfit na een polsbreuk, eindigde in zijn groep als twaalfde, Vandeweyer werd zeventiende.

Kwalificaties vrouwen geannuleerd

Door hevige wind in het Phoenix Snow Park worden de slopestylekwalificaties voor de snowboardsters geannuleerd. Alle snowboardsters zullen maandag vanaf 2u in de finale aantreden. Daarin krijgt elke deelneemster twee runs.

De afdaling bij de skiërs, oorspronkelijk op zondag voorzien, werd dan weer tot donderdag uitgesteld door een te felle wind in het Jeongseon Alpine Centre