Verenigde Naties proberen executie VUB-prof alsnog te vermijden
Ahmadreza Djalali Foto: jhp

Vier deskundigen van de Verenigde Naties inzake mensenrechten hebben vrijdag Iran opgeroepen om de terdoodveroordeling van professor Ahmadreza Djalali te herroepen.

De prof, onder andere gastdocent aan de VUB in Brussel, kreeg de hoogste straf wegens spionage in opdracht van de Israëlische geheime dienst Mossad.

Eerder was bekendgemaakt dat een nieuwe procedure bij het Iraanse Hooggerechtshof wordt opgestart om de terdoodveroodeling van Djalali te heroverwegen. De uitvoering van de doodstraf is sowieso, volgens de Iraanse ambassadeur in Brussel, ‘niet voor de onmiddellijke toekomst’.

In een communiqué stellen de VN-rapporteurs dat de doodstraf herroepen moet worden omdat Iran hem geen eerlijk proces heeft gegund en hem het recht op beroep heeft ontzegd. De deskundigen willen dat Djalali daarom moet worden vrijgelaten.

Djalali, die in Zweden woonde, maar ook les gaf aan de VUB, ontkent de spionage-activiteiten waarvan hij beschuldigd wordt. In een brief aan opperrechter Sadegh Larijani schreef Djalali eerder deze maand dat hij nooit heeft samengewerkt met de Mossad. ‘Er is daarvoor ook geen enkel bewijs aangeleverd, in geen enkel stadium van het proces.’