Hoe herken je een goede fokker?
Het merendeel van de zieke dieren of dieren met een gedragsprobleem komen uit een broodfokkerij Foto: Koen Luts

Bij een malafide broodfokker in Essen werden onlangs 65 puppy’s aangetroffen in erbarmelijke omstandigheden. Hondenkwekers die het doen voor het geld verliezen helaas maar al te vaak het welzijn van de dieren uit het oog. Maar hoe kunt u ze herkennen als consument?

Wie een hond wil kopen, doet er goed aan om evenveel tijd te stoppen in het natrekken van de fokker als in de eigenschappen van het ras dat straks deel zal uitmaken van het gezin. België heeft immers een kwalijke reputatie als het gaat om broodfokkers, iemand die honden kweekt voor de woekerwinsten.

Regelmatig komt er wel eentje in opspraak voor het verwaarlozen van de dieren, ook al hebben ze een vergunning van de FOD Volksgezondheid op zak. Fokken om eraan te verdienen, hoeft niet per se slecht te zijn. Maar hoe herken je als consument de rotte appels onder de fokkers? De vzw Anti Broodfok Actie deelt op zijn website deze tips om een goede fokker te herkennen.

1/ Er worden maximum twee rassen gefokt. Zo weet u dat de fokkers goed bekend zijn met het ras, hun karakteristieken kennen en kunnen bepalen of dit een goede match is met u en uw gezin.

2/ De fokker heeft niet het hele jaar door pups te koop en er wordt met wachtlijsten gewerkt omdat er maar een paar nestjes per jaar zijn. Een grote productie betekent dat de fokker niet voldoende tijd kan spenderen aan elke pup.

3/ De pups groeien bij voorkeur op in huis, en niet in een schuur, zodat ze gewend zijn aan menselijk contact. Toekomstige kopers zijn altijd welkom voor een bezoekje en kunnen meteen ook het moederdier zien. De pups verlaten het nest niet voor de leeftijd van acht weken.

4/ De fokker kan aantonen dat zowel vader als moeder van de pups werd getest op erfelijke aandoeningen. De pups zelf worden gechipt en gevaccineerd. Worden de pups erg goedkoop verkocht, dan hebben ze hoogstwaarschijnlijk geen medische zorg gekregen.

5/ Er worden geen pups verkocht aan dierenwinkels en de pups worden niet aangeboden op zoekertjessites. Wie even googelt op de naam van de handelaar weet door ervaringen van anderen misschien al snel of het een beruchte broodfokker betreft.

Een goede kweker die bezorgd is om waar zijn dieren straks terechtkomen, legt ook de koper zelf even op de rooster. Tot slot mag wie droomt van een hond ook niet vergeten dat de asielen uitpuilen van de hondjes die wachten op een tweede kans bij een warm gezin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig