Nieuwe horde voor gedupeerde Fortis-beleggers
Foto: BELGAIMAGE

Mogelijk slecht nieuws voor gedupeerde Fortis-beleggers. In een tussenuitspraak vraagt de rechtbank in Amsterdam extra uitleg over de nieuwe schikking. Onder meer over het geld dat vloeit naar belangenorganisaties als Deminor en FortisEffect.

Het lijkt vooral een klap in het gezicht van belangenorganisaties als Deminor, de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), SICAF en stichting FortisEffect. Zij bereikten in december met moeite een tweede compromis met Ageas, nadat dezelfde Nederlandse rechtbank vorig jaar juni een eerste schikking van 1,2 miljard euro van tafel had geveegd.

Pot beter verdeeld

Verzekeraar Ageas, de rechtsopvolger van het failliete Fortis, trok nog eens 100 miljoen euro extra uit om een tweede deal mogelijk te maken. De pot werd volgens de betrokken belangenorganisaties eerlijker verdeeld over gedupeerden. Zo zouden actieve en niet-actieve gedupeerde beleggers dezelfde basisvergoeding krijgen. Iedereen gelijk voor de wet dus. Of toch bijna. Want de Fortis-beleggers die zich hebben aangesloten bij een belangenorganisatie, zouden daarvoor wel een extraatje krijgen.

Daarmee hoopten de Belgische verzekeraar en beleggersclubs aan de belangrijkste kritiek van het Hof te voldoen, zodat de schikking algemeen verbindend kan worden verklaard. Maar vandaag lijkt de rechtbank in Amsterdam plots weer twijfels te hebben.

Extra informatie over 45 miljoen

Het gerechtshof in Amsterdam eist namelijk meer informatie over vergoedingen voor de belangenorganisaties die de schikking met Fortis-rechtsopvolger Ageas hebben getroffen. Die vergoedingen zijn met 45 miljoen euro aan de hoge kant, merkte de Nederlandse rechtbank eerder al op.

Nu eist de Nederlandse rechtbank een betere onderbouwing in een tussenuitspraak. De rechtbank eist vooral meer informatie over het financieel belang dat Deminor & co zelf hebben bij de schikking. Zo moeten de belangenorganisaties verantwoording afleggen over hun kosten en hun verdienmodellen zo ‘concreet mogelijk toelichten’.

En verzekeraar Ageas moet meer uitleg geven over hoe de verzekeraar de vergoeding fiscaal en boekhoudkundig verwerkt. ‘Ik zie daar geen probleem in. Dit pas perfect in de voorziene juridische procedure’, ziet woordvoerder Michaël Vandenbergen daar geen graten in.

16 maart nieuwe zitting

Van buitenstaanders hoopt de Nederlandse rechtbank informatie te ontvangen over wat marktconforme vergoedingen zijn voor de belangenorganisaties. Alle informatie moet uiterlijk 6 maart binnen zijn, tien dagen later - op 16 maart - volgt een publieke zitting. De definitieve uitspraak is voor nog later, mogelijk pas begin deze zomer.