Directie Carrefour verlangt meer polyvalentie van werknemers
Foto: Photo News

De directie van Carrefour België zal van de werknemers in haar supermarkten voortaan meer polyvalentie verlangen. Dat heeft Myriam Delmée van de Franstalige socialistische vakbond SETCa woensdagavond gezegd na een ondernemingsraad, waar de vakbonden meer toelichting kregen bij de herstructureringsplannen van de directie. De bonden hebben hun twijfels.

De ondernemingsraad woensdag verliep in een zeer gespannen klimaat, aldus de vakbondsvrouw. Op de zowat honderd aan de directie voorgelegde vragen kregen ongeveer dertig een antwoord. Toch zei Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve dat de vakbonden woensdag een antwoord kregen op alle vragen die op de agenda stonden. ‘Op alle andere vragen krijgen ze een antwoord tegen de volgende ondernemingsraad’, aldus de woordvoerder.

Delmée toonde zich ook ontgoocheld over de verduidelijkingen die de bonden hadden gevraagd over de commerciële strategie van Carrefour. ‘Ze hebben een zeer zwakke positie. We hebben niks nieuws daarover vernomen.’ Nog volgens Delmée zou de polyvalentie ertoe kunnen leiden dat kassiersters meer afwisselende taken moeten doen. Ze stelt zich vragen bij die diversificatie, winst en rentabiliteit daaruit zou moeten voortvloeien.

‘Verbijsterd’

Van Outryve reageerde ‘verbijsterd’ over de reactie van de vakbondsvrouw op de plannen voor meer polyvalentie. ‘Dat werd aan de vakbonden vorige week al toegelicht’, zegt hij, verwijzend naar de berichtgeving dat Carrefour België de komende jaren self-checkout kassa’s zal installeren in al haar hypermarkten. ‘Andere taken kunnen ook voor meer afwisseling zorgen’, aldus van Outryve.

Carrefour kondigde vorige maand aan dat er in België meer dan 1.200 banen bedreigd zijn. De groep wil twee hypermarkten sluiten, een aantal andere moet afslanken. Op 21 en 26 februari zijn er opnieuw ondernemingsraden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig