Ilie Nastase ziet zijn schorsing ingekort worden maar zijn boete toenemen
Foto: EPA

De Internationale Tennisfederatie (ITF) heeft woensdag in beroep de schorsing van de Roemeense Fed Cup-kapitein Ilie Nastase ingekort. Zijn boete daarentegen steeg. Nastase gedroeg zich in april 2017 agressief en racistisch tijdens de Fed Cup-ontmoeting tussen Roemenië en Groot-Brittannië.

De 71-jarige Nastase, een voormalig nummer één van de wereld, werd initieel geschorst tot 1 januari 2021. Maar het ITF besliste in beroep zijn schorsing met acht maanden terug te brengen tot 23 april 2020. Nastase wordt tevens gebannen van alle ITF-competities tot 23 april 2018. Zijn boete steeg wel, van 10.000 naar 20.000 dollar.

De Roemeen ging eind april in het barrageduel tegen Groot-Brittannië zwaar over de schreef. Hij beledigde de umpire, de Britse kapitein Anne Keothavong en speelster Johanna Konta. De scheldende Nastase werd daarop het stadion uitgezet.

In aanloop naar het Fed Cup-treffen had de voormalige nummer een van de wereld en grandslamwinnaar ook al de zwangerschap van Serena Williams becommentarieerd. “Laten we maar zien welke kleur de baby heeft. Chocolade met melk?”, zei hij daarover, wat Nastase een storm van verontwaardigde reacties opleverde.