Nieuwe procedure om terdoodveroordeling Djalali te heroverwegen
VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali. Foto: BELGA

Er is (of er komt) een nieuwe procedure bij het Iraanse Hooggerechtshof om de terdoodveroordeling van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali te heroverwegen. Dat heeft de Iraanse ambassadeur bevestigd, antwoordde Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een vraag van N-VA-parlementslid Marc Hendrickx.

Afgelopen weekend raakte bekend dat het Iraanse Hooggerechtshof de doodstraf tegen wetenschapper Ahmadreza Djalali heeft bevestigd. Dat bevestigde ook zijn advocaat Zouhaier Chichaoui.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die de kwestie al langer van nabij opvolgt, heeft de Iraanse ambassadeur bij zich geroepen. Die bevestigde niet alleen het nieuws van afgelopen weekend, maar ook dat er nog een nieuwe procedure mogelijk is om bij het Hooggerechtshof aan te dringen op een heroverweging van de terdoodveroordeling. Die nieuwe procedure is gestart of zal heel binnenkort gestart worden. 

Niet voor onmiddellijk

Volgens de ambassadeur zal die procedure ook grondiger gebeuren dan de voorgaande. De ambassadeur voegde er nog aan toe dat de uitvoering van de doodstraf ‘niet voor de onmiddellijke toekomst is’ en dat Djalali ‘de nodige medische zorgen krijgt, maar wel lijdt onder zijn situatie’.

Over het gratieverzoek dat Bourgeois eerder heeft ingediend, is er voorlopig geen nieuws.

Minister-president Bourgeois herhaalde zijn ambitie om alle diplomatieke middelen uit te putten om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen. Van eventuele sancties of economische tegenmaatregelen wil de Vlaamse regeringsleider niet weten.

De Iraanse wetenschapper werd op 25 april 2016 zonder aanhoudingsbevel opgepakt door de Iraanse autoriteiten en in verdenking gesteld van spionage en samenwerking met de Israëlische geheime dienst Mossad. Hij zou te maken hebben met de moord op twee verantwoordelijken van het Iraanse kernprogramma,  enkele jaren geleden. Op 21 oktober 2016 werd hij ter dood veroordeeld op een proces dat volgens de VN-waarnemers niet volgens de internationale regels was verlopen.