Elon Musk gaf gisteren geslaagd vuurwerk. Toch verliep niet alles perfect volgens het boekje. Het ‘centrale deel’ van de raket stortte met hoge snelheid neer in de Atlantische Oceaan, in plaats van op het voorziene platform. ‘Het is logisch dat er iets misging’, zegt ruimtevaartjournalist Kris Christiaens.

Er wordt weinig over gecommuniceerd, maar de raketlancering van de Falcon Heavy verliep niet helemaal rimpelloos. De centrale booster moest een zachte landing maken op een drone-schip op zee, maar stortte met 400 km per uur ver van doel in de oceaan.

‘Er was waarschijnlijk iets mis met de stuwkracht’, zegt ruimtevaartjournalist Kris Christiaens. ‘Die is nodig als remkracht om de booster verticaal op aarde te doen landen.'

Volgens Christiaens blijft zo’n landing een complex vraagstuk en is het niet gek dat er iets misloopt.

‘Het centrale deel heeft zijn werk tijdens de lancering goed gedaan, en dat was het belangrijkste. De landing is mislukt, maar dat is geen groot probleem. De wetenschappers zullen ongetwijfeld onderzoeken wat er misgelopen is, om eruit te leren voor de toekomst’, aldus Christiaens.

De onderdelen van de raket werden al eens gebruikt. De zij-boosters om satellieten de ruimte in de schieten, en ook het centrale deel was al eerder op missie geweest. ‘Maar de onderdelen zullen nu waarschijnlijk niet nog eens gebruikt worden’, zegt Christiaens.

Technisch hoogstandje

SpaceX is terecht zeer tevreden met de prestatie. ‘De twee raketten die simultaan terug landen op aarde, dat was groot nieuws’, aldus Christiaens. ‘Dat was echt uniek, een technisch hoogstandje. De centrale booster die in de zee stort is maar een klein onderdeel, in vergelijking met de simultane landing.’