Akkoord over Duitse coalitie
Angela Merkel sprak gisteren de pers toe over de onderhandelingen Foto: EPA-EFE

De Duitse partijen CDU, CSU en SPD hebben volgens het Duitse weekblad Der Spiegel woensdag hun coalitiegesprekken afgesloten. Er is een akkoord over een regeringscoalitie.

De SPD is verdeeld over de regeringsdeelname, waardoor ze stevige eisen op tafel legden. Volgens Der Spiegel hebben de sociaaldemocraten de ministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Werk op zak.

Buitenlandse Zaken en Werk is geen nieuwe post voor de socialisten, die hadden ze al bij de vorige regeringsdeelname onder de zogeheten 'grote coalitie' (GroKo) met de christendemocraten (CDU) van Bondskanselier Angela Merkel en de zusterpartij CSU. Die coalitie regeerde sinds 2013.

De 62-jarige Martin Schulz, leider van de Duitse sociaaldemocatische partij SPD, wordt naar verwachting de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, zo vernam het Duitse persagentschap DPA uit bronnen bij de nieuwe coalitie.

Olaf Scholz, de burgemeester van Hamburg, zal voor SPD dan het ministerie van Financiën onder zijn vleugels nemen. Dat ministerie is een grote winst voor de SPD, want de partij neemt dat ministerie over van de CDU. De CSU krijgt het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat grotere bevoegdheden zal krijgen. Partijleider Horst Seehofer zou minister van Binnenlandse Zaken worden, aldus Handelsblatt en Der Spiegel. Volgens het weekblad haalt CSU ook de ministeries voor Verkeer en Ontwikkelingssamenwerking binnen.

Seehofer is voormalig minister van Gezondheid en zal ook verantwoordelijk zijn voor  immigratie, vluchtelingen en binnenlandse veiligheid. De CSU zal ook de ministeries voor Verkeer, Digitaal en Ontwikkelingssamenwerking in handen krijgen.

Vertraging

Eigenlijk moest er vorige zondag, 4 februari, al een coalitieakkoord op tafel liggen. Maandag en dinsdag waren ingepland als 'bufferdagen'. Toch duurde het nog tot woensdag voor de partijen een akkoord bereikten. De onderhandelingen gingen over belangrijke thema's: het arbeidsmarkt­beleid en de ziekteverzekering. Twee thema’s die voor de sociaal­democraten van cruciaal belang zijn – en waarover de christendemocraten tijdens de ­informatiegesprekken dwarslagen.

SPD-leider Martin Schulz stond onder gigantische druk van zijn achterban. Op een buitengewoon congres had de SPD twee weken geleden slechts schoorvoetend het licht op groen had gezet om echt te gaan onderhandelen. 

Referendum

De 463.723 leden van de SPD zullen nog hun zegje over de coalitie kunnen doen in een referendum. Het resultaat daarvan wordt het eerste weekend van maart verwacht. Pas dan kan de regering gevormd worden.

Merkel (CDU) probeert al vier maanden, sinds de verkiezingen van september, een nieuwe regering te vormen. Eerst startte ze gesprekken op tussen haar partij, de FDP en de Groenen, maar die onderhandelingen sprongen af. Daarna keek Merkel naar de SPD, die van plan was oppositie te voeren.