De Belgian Bullets, de Belgische bobsleevrouwen, hebben woensdag een eerste keer getraind op de baan van het Olympic Sliding Center in Pyeongchang. Elfje Willemsen en remster Sara Aerts werkten hun twee runs probleemloos af. In de tweede bob, met pilote An Vannieuwenhuyse, liep het fout in de tweede run.

 

Vannieuwenhuyse en remster Shana Vanhaen gingen uit de bocht en crashten. De fysieke gevolgen bleven beperkt: Vanhaen hield er een (licht) gescheurd pak aan de linkerschouder aan over. Ze kon er achteraf om lachen.

“Ze zeggen altijd dat je pas een echte bobsleester bent als je eens gecrasht bent. Dit was mijn eerste crash, dus ik ben heel blij”, glimlachte ze. “Ik had niet echt door wat er gebeurde, tot we omver lagen. Ik denk dat we in bocht vijf iets te hoog zaten. Het was even schrikken, maar ik voel me prima.”

Belgische bobsleevrouwen crashen op eerste training Winterspelen
Shana Vanhaen hield er een (licht) gescheurd pak aan over Foto: BELGA

An Vannieuwenhuyse legt uit wat er is gebeurd. “Bij het uitkomen van bocht twee - een hele moeilijke - raakte ik even het muurtje. Daardoor kwam ik laat hoog in de volgende bochten en was er te weinig plaats om naar beneden te draaien, waardoor we langzaam omkantelden. Van bocht vijf tot bocht zestien is dan een heel lange weg.”

Vannieuwenhuyse had de eerste run, met vaste remster Sophie Vercruyssen, wel goed kunnen beëindigen. “Maar ik voelde toen al dat er iets niet helemaal juist zat in bochten drie, vier en vijf. Daarna ging het beter.”

Belgische bobsleevrouwen crashen op eerste training Winterspelen
Sara Aerts, Shana Vanhaen en Elfje Willemsen Foto: BELGA

De Belgian Bullets hebben nog acht trainingsruns voor de eigenlijke competitie, die op 20 en 21 februari over vier runs afgewerkt wordt. “Er is nog tijd genoeg om dit op te lossen. Zulke dingen gebeuren en ik kan het weten, want ik ben de ‘queen’ van de crashes”, lacht Vannieuwenhuyse. “Dit moet mijn 36ste of 37ste crash zijn. Maar die crashen hebben me ook gehard en tonen alleen maardat ik een doorzetter ben.”

 Geslaagde eerste trainingsdag voor Elfje Willemsen

Elfje Willemsen legde twee geslaagde testritten af. Na afloop van de tweede run volgde een ‘high five’ met remster Sara Aerts.

“Het was al een jaar geleden dat we hier nog waren en zo’n eerste dag is toch altijd wat wennen. Maar de tweede run ging super goed”, glundert Willemsen. "In de eerste run raakten we een vijftal muurtjes, maar in de tweede run ging het in de twee moeilijke stukken van de baan al 90 procent beter. De timing aan de start voelde ook goed. Het is fijn om zo de eerste dag te kunnen afsluiten.”

“De afdaling is zeker nog niet perfect. De belangrijkste punten hebben we verbeterd. Als we nu nog bij elke run aan de zwakkere punten kunnen werken, dan komt het wel goed. De baan telt zestien bochten. Die moeten allemaal perfect zijn”, benadrukt Willemsen, die voor haar derde Spelen staat en al eens zesde (2014) en veertiende (2010) werd.

De jetlag - in Zuid-Korea is het acht uur later - is inmiddels bijna verteerd. “We zijn hier sinds zondagavond. Ik word wel nog om 4 uur wakker maar we hebben nog bijna twee weken. Tegen dan is alles in orde”, verzekert Willemsen.

Sara Aerts is verlost van haar fysieke ongemakken en voelt zich topfit. "Het voelt goed om te sliden”, zegt de voormalige meerkampster. “Als we nog acht keer kunnen afdalen, moet het wel goed komen.”

Het leven in het olympisch dorp verloopt ondertussen ‘rustig’, zegt Willemsen. "Het is hier zo koud dat iedereen binnen blijft. Veel beweging is er niet op de straat.”