Trump: ‘Graag nieuwe shutdown indien geen immigratiedeal’
Foto: AP

Donald Trump ‘zou graag een nieuwe shutdown zien’ indien het Congres het niet eens raakt over de immigratiehervormingen. Dat heeft de Amerikaanse president dinsdag gezegd in het licht van de onderhandelingen tussen Republikeinen en Democraten over een nieuwe federale begroting.

‘Als we de wetgeving niet veranderen, als we de achterpoortjes niet sluiten waardoor moordenaars ons land binnen kunnen komen en kunnen blijven moorden... Als we dat niet veranderen, laten we dan maar een shutdown hebben’, zei Trump tijdens een panelgesprek in het Witte Huis. ‘Het is het waard voor ons land. Ik zou graag een shutdown zien als we deze zaak niet afhandelen.’

De president tekende dan ook een immigratiehervorming uit die hij al naar het Congres stuurde.

Trump: ‘Graag nieuwe shutdown indien geen immigratiedeal’
Het Congres heeft nog tot donderdag middernacht. Foto: AFP

Die is echter moeilijk te slikken voor de Democraten, onder meer omdat de wet voorziet in financiering voor de bouw van een grensmuur met Mexico. Daarnaast wordt ook de zogenaamde visaloterij geschrapt en worden de regels voor familieherenigingen verscherpt. Dat de hervorming ook een ‘pad naar burgerschap’ regelt voor 1,8 miljoen illegale migranten die op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten kwamen, ligt dan weer moeilijker bij de Republikeinen.

Nog twee dagen

Trumps opmerkelijke uitspraak komt er terwijl de Republikeinen en Democraten aan een nieuwe federale begrotingswet werken. Het Congres heeft nog tot donderdag middernacht (vrijdagochtend 6 uur Belgische tijd, red.) om die goed te keuren en een nieuwe shutdown te vermijden. Dan loopt de tijdelijke financiering af die op 22 januari was gestemd na een shutdown van drie dagen. Het was al de vierde tijdelijke begroting sinds september.

Het Huis van Afgevaardigden keurde dinsdag een tijdelijke begroting tot 23 maart goed. De stemming veriep volgens de partijgrenzen, met 245 stemmen tegen 182. Ook de Senaat moet zich over de begrotingswet buigen. Wellicht zal de tekst in de Senaat - waar de Republikeinen over de kleinste meerderheid beschikken - worden aangepast, waardoor een herstemming in het Huis nodig is.

De president lijkt er nu op te rekenen dat beide partijen wanhopig zijn om een nieuwe begrotingsimpasse te vermijden. Zo denkt hij hen te overhalen om ook zijn immigratieplannen goed te keuren.

In een reactie zegt de minderheidsleider in de Senaat Nancy Pelosi dat een shutdown ‘het laatste is dat Amerika nodig heeft’.