Crisis op Malediven: ‘Geen gevaar voor Belgische toeristen’
Foto: AP

De tientallen Belgische toeristen die momenteel op de Malediven vertoeven, merken weinig tot niks van de politieke crisis die er momenteel heerst. Toeristen die op vertrekken staan naar de eilandengroep, kunnen dat probleemloos doen, verzekeren reisorganisaties.

De Malediven: zijn parelwitte stranden, azuurblauwe zee en exclusieve toeristenresorts. En, sinds het begin van deze maand, zijn politieke problemen. De regering van het land, een verzameling van 26 atollen ten zuidwesten van India, kondigde maandag de noodtoestand af.

Het is het voorlopige hoogtepunt van een crisis die deze maand begon, vlak nadat de regering weigerde om een arrest van het Hooggerechtshof uit te voeren. Daarop kwamen oppositieleden en misnoegde inwoners massaal de straten van hoofdstad Malé op, waarop de zittende regering dan weer een oppositieleider en ex-president Maumoon Abdul Gayoom liet oppakken. Zwaarbewapende troepen omsingelden eveneens het Hooggerechtshof, en arresteerden twee rechters.

De tientallen Belgische toeristen die momenteel op de Malediven verblijven, lopen echter geen enkel gevaar, klinkt het bij reisorganisatie TUI. ‘Op dit ogenblik verblijven zo’n twintig klanten van ons op de Malediven. Die bevinden zich niet in de hoofdstad, waar het nu inderdaad onrustig is, maar veilig afgeschermd op een van de resorts. Zij lopen geen enkel risico’, verzekert TUI-woordvoerder Piet Demeyere. ‘Wel zijn voorlopig alle excursies naar hoofdstad Malé geannuleerd.’

Resorts

Hetzelfde geluid klinkt bij branchegenoot Thomas Cook. ‘We staan in contact met al onze toeristen die daar nu verblijven, maar geen van hen ondervindt enige hinder. Onze klanten worden na aankomst op de Malediven meteen naar hun resorts gebracht, die op afzonderlijke eilanden liggen. Van de onrust die in de hoofdstad heerst, is daar geen sprake’, zegt woordvoerster Nathalie Meert.

Beide bedrijven benadrukken verder ‘de situatie ter plekke voortdurend te monitoren’, en nog niet te zijn gecontacteerd door klanten die een geplande reis naar het land willen annuleren. ‘Mocht een klant dat toch nog wensen te doen, dan zijn we zeker bereid naar dat verzoek te kijken’, vervolgt Demeyere.

De toerisme-industrie is het kloppende hart van de economie van de Maldiven, goed voor zo’n derde van het bruto binnenlands product.