dEUS stelt nieuwe gitarist voor
In februari speelde Mauro Pawlowski zijn laatste concert met dEUS. Foto: Koen Bauters

In een bericht op Facebook heeft rockgroep dEUS bekendgemaakt wie Mauro Pawlowski opvolgt.

Eind 2016 maakte Pawlowski bekend dat hij na twaalf jaar uit de band zou stappen. ‘Ik vroeg me steeds vaker af of dit wel nog iets voor mij was’, zei hij toen. Maar hij vertrok niet in onmin. ‘We hebben niet geruzied. Slécht had ik het niet bij dEUS.’ Enkele maanden later werd met een fraai orgelpunt in de Lotto Arena afscheid genomen.

Het was even wachten, maar de vervanger is nu eindelijk gevonden. Voortaan trekt dEUS met de 44-jarige Bruno De Groote door binnen- en buitenland. Met dat nieuws pakte Knack Focus uit, maar de groep bevestigt het intussen ook op Facebook.

Bij het grote publiek is de naam van De Groote niet zo heel erg bekend. Behalve zijn werk bij Raymond en Axelle Red, speelde het gros van zijn carrière zich af in de blues en de jazz, bij projecten als Mambo Chillum, Tijgers van Eufraat en het De Groote-Faes Duo.

‘Ik voel niet de behoefte om dingen te doen die ik al kan’, zegt De Groote aan Knack Focus. ‘Ik vind het net fijn dat ik in nieuw territorium terechtkom.’

Mauro niet kopiëren

Dat hij met Mauro vergeleken zal worden, deert De Groote niet. ‘De meningen zullen in het rond vliegen, ja. Mauro heeft het vanzelfsprekend super gedaan, maar je kunt zijn persoonlijkheid niet kopiëren.’

De gitarist werd in oktober 2017 uitgenodigd om auditie te doen in de studio van dEUS. ‘Tijdens die auditie gebeurde er iets, net zoals dat destijds bij Mauro, drummer Stephane Misseghers en bassist Alan Gevaert het geval was’, aldus frontman Tom Barman bij Knack Focus, die zegt dat de beslissing unaniem genomen werd. Nog volgens Barman is De Groote ‘een aangename mens, met een warme sound, een goede stem en een flamboyante podiumprésence’.

De vervanging van Pawlowski is lang niet de eerste wissel in de dEUS-bezetting. Van de oorspronkelijke bezetting blijven enkel Barman en toetsenist-violist Klaas Janzoons over.