Waarom we meer konijn moeten eten
Foto: Hollandse Hoogte / Erik-Jan Ouwerkerk

‘De Week van het Konijn’ is volgens de sector broodnodig, want de consumptie van het vlees gaat drastisch achteruit. Het Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing (Vlam) vraagt om kip, varken en rund af en toe te vervangen door konijn op het bord.

Belgen eten volgens het Vlam gemiddeld minder dan 250 gram konijnenvlees per jaar. Vijftien jaar geleden was dat nog het dubbele. Konijnenvlees blijkt ook vooral populair bij vijftigplussers, want slechts 20 procent van de consumenten zijn jonger dan 50. Jonge gezinnen zien een konijn vooral als een huisdier, en niet als een voedingswaar.

Reclame

‘Gezinnen met jonge kinderen maken geen onderscheid meer tussen Flappie de speelkameraad die in de huiskamer rondhuppelt en het dier dat voor zijn vlees wordt gekweekt’, zegt Luc Buyens van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders aan Het Laatste Nieuws. Op de radio zijn spotjes te horen en in kookprogramma’s wordt konijn klaargemaakt. Met nieuwe, makkelijke recepten wil het Vlam jonge gezinnen warm maken om toch konijn te eten.

‘Vaak is niet geweten dat konijn een magere en veelzijdige vleessoort is, rijk aan omega 3-vetzuren’, aldus het Vlam.

Batterijkonijnen

Gaia pleit voor een volledig verbod op batterijkooien. ‘Batterijkippen kent iedereen, maar weinig mensen weten dat er ook batterijkonijnen bestaan’, klinkt het. ‘In ons land worden nochtans elk jaar 500.000 konijnen in krappe batterijkooien gekweekt voor hun vlees.’

De meeste warenhuizen hebben zich er al toe verbonden om enkel parkkonijn te verkopen. Dat is vlees van konijnen die op een diervriendelijke manier gekweekt werden.