Europese beurzen openden dinsdag voor de tweede dag op rij diep in het rood. Maar dankzij een herstel op Wall Street, konden zij hun verlies later enigszins beperken. De Bel20 eindigt uiteindelijk 2,53 procent lager.

De Europese beurzen openen vandaag voor de tweede opeenvolgende dag diep in het rood. De Bel20 verloor bij de openingsbel 2,7 procent, de Franse Cac40 opende 3,2 procent lager en de Eurostoxx 50 verloor 3,5 procent. Om daarna de verliezen enigszins te beperken tot 2 tot 2,5 procent.

Het was daarna wachten tot de opening van de beurs op Wall Street. En ook daar dook de Dow Jones bij de openingsbel opnieuw 2 procent lager en kleurden zowat alle aandelen rood. Ook de S&P 500 opende 1,85 procent lager.

Maar daarna liepen de verliezen snel terug. Rond 15.45 uur klom de Dow Jones uit het rood. Daardoor slaagden de Europese beurzen erin om de verliezen enigszins te beperken.

De Bel20- index in Brussel sloot uiteindelijk 2,53 procent lager op 3.896 punten. Alle aandelen eindigden in het rood, behalve Bekaert dat onveranderd bleef. De CAC40 ging 2,35 procent in de min, de AEX 3,04 procent, de DAX30 2,32 procent en de FTSE100 2,64 procent

Azië ook kopje-onder

Hoe de onrust op de beurzen begon? Eerst waren er maandag spectaculaire verliezen op de Amerikaanse beurzen. De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters sloten fors in de min: 4,6 procent voor de Dow Jones (de sterkste daling sinds augustus 2011, red.),  4,1 procent voor de brede S&P500 en 3,8 procent voor technologie-index Nasdaq. Vervolgens verliep ook de beurshandel in Azië onstuimig. De belangrijke Japanse beursindex Nikkei sloot uiteindelijk met een verlies van 4,7 procent. Ook op de beurzen in Shanghai (-3,3 procent) en Hongkong (- 4 procent) deden beleggers hun aandelen massaal van de hand.

Op een bepaald moment - kort voor het sluiten van Wall Street - verloor de Dow Jones zelfs bijna 900 punten in amper tien minuten, volgens waarnemers een sneeuwbaleffect of flashcrash, die werd veroorzaakt door de wiskundige algoritmes van de computerhandel. De vele transacties op de Amerikaanse beurzen maakten zelfs dat de apps en sites van enkele grote financiële dienstverleners haperden of zelfs offline gingen.

Toch is het volgens waarnemers nog veel te vroeg om te spreken van een echte crash. Ter vergelijking bij de crash op zwarte maandag in oktober 1987 kreeg de Dow Jones op één dag een dreun van 23 procent.

Oververhitting Amerikaanse economie

De reden voor de grote verliezen in de VS: beleggers denken dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve de rente verder zal verhogen dan ze tot nu toe heeft aangekondigd. De inflatie in de VS stijgt namelijk omdat de Amerikaanse economie aan het overhitten is en de belastingverlaging van president Donald Trump nog wat olie op het vuur dreigt te gooien - wat een reden kan zijn voor de centrale bank om de rente verder en sneller te verhogen.

De rente op een Amerikaanse staatsobligatie op tien jaar is de afgelopen maand flink opgelopen. Hogere rentes op obligaties maakt beleggen in aandelen relatief minder aantrekkelijk. Waardoor heel wat institutionele beleggers het zekere voor het onzekere namen en massaal naar de uitgang holden.

Althans, tot deze namiddag. Want na een negatieve opening op Wall Street, lijkt de grootste onrust op de Amerikaanse markten verdwenen. De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 2,3 procent hoger op 24.912,77 punten. De brede S&P 500 klom 1,7 procent tot 2695,14 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 2,1 procent tot 7115,88 punten.