Management Brussels Airlines krijgt de bons
Foto: ISOPIX

Bernard Gustin en Jan De Raeymaeker mogen inpakken als topmannen van Brussels Airlines. De Duitse Christina Förster neemt vanaf 1 april over als ceo.

De kogel is door de kerk. Bernard Gustin en Jan De Raeymaeker moeten vertrekken als respectievelijk ceo en cfo van Brussels Airlines. Dat is vandaag meegedeeld aan de raad van bestuur van SN Airholding, de holding boven Brussels Airlines waarvan Lufthansa alle aandelen bezit. Momenteel vindt er een ondernemingsraad plaats waarop de vakbonden ingelicht worden.

Door de beslissing blijft er nog maar één lid van de oorspronkelijke driekoppige directie over: de Duitse Christina Förster, die verantwoordelijk is voor het commercieel beleid. Zij neemt vanaf 1 april de leiding van Brussels Airlines over. De Belg Thibault Demoulin wordt chief operating officer (coo). De nieuwe cfo wordt binnenkort benoemd.

Het ontslag van de twee topmannen komt niet uit de lucht gevallen. Vorige week was al duidelijk dat de Duiters ‘verandering van management’ en ‘beëindiging van overeenkomst’ op de agenda hadden gezet.

Spanningen

Er zijn al langer spanningen tussen Brussels Airlines en Lufthansa. Sinds eind 2016 bezit Lufthansa alle aandelen van Brussels Airlines. De Belgische luchtvaartmaatschappij werd onder Eurowings, de lagekostendochter van Lufthansa, ondergebracht. Maar het Belgische management heeft zich altijd verzet tegen een volledige integratie, omdat Brussels Airlines een hybride model heeft van lage kosten en langeafstandsvluchten.

Bij Lufthansa is er ongenoegen over de financiële resultaten van Brussels Airlines. Vorig jaar steeg het aantal passagiers met 17,2 procent tot een absoluut record van 9,1 miljoen. 'En toch is Brussels Airlines de enige maatschappij binnen de groep die in het succesvolle jaar 2017 geen goede cijfers kan voorleggen', citeert de Duitse krant Handelsblatt een bron binnen Lufthansa.

Over een eventuele strategiewijziging, waarbij Brussels Airlines zijn naam of vluchten zou moeten opgeven, zou nog niets beslist zijn. 'Brussels Airlines zal blijven groeien – het professionalisme, expertise en passie van de Brussels Airlines werknemers zijn een vitaal onderdeel op ons gezamenlijke pad naar succes', meldt Eurowings-ceo Thorsten Dirks alvast in een persbericht.

Woensdagochtend verstrekken Lufthansa en Eurowings de vakbonden meer informatie over de managementwijziging van Brussels Airlines op een ondernemingsraad. De advisory board van Brussels Airlines, waarin Belgische stakeholders zoals de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij en Brussels Airport zitten, krijgt die dag ook meer uitleg.