‘Bizarre’ kritiek van burgemeester Vorst op Kanaalplan
Marc-Jean Ghyssels. Foto: BELGA

Een ‘goede grap’. Zo bestempelt de burgemeester van Vorst, Marc-Jean Ghyssels (PS), het Kanaalplan. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) begrijpt de kritiek niet.

Het Kanaalplan zag het levenslicht na de aanslagen in Parijs. Meer dan 40 miljoen euro werd in februari 2016 vrijgemaakt voor politie en justitie in het kader van een actieplan tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme. Aanvankelijk sloeg het plan op Molenbeek en Vilvoorde, maar al snel werden nog zes andere Brusselse gemeenten betrokken. Vorst was daar toen niet bij.

En volgens burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) is Vorst nog steeds niet opgenomen in het Kanaalplan, ondanks zijn aandringen. Minister Jambon ‘kondigt veel aan, maar wanneer ik hem schrijf, krijg ik nooit antwoord’, zei Ghyssels maandag op Bel-RTL.

‘Indien het onderwerp niet zo ernstig was, zou ik het een goede grap van de minister van Binnenlandse Zaken noemen’, klonk het. ‘We zijn nog steeds niet geïntegreerd.’ Ghyssels zei er wel nog bij dat hij ‘een goed contact’ heeft met het kabinet van Jambon. ‘Maar wat de gevolgen betreft...’

In het kabinet van de minister vallen ze uit de lucht. ‘Vorst is al zes maanden opgenomen in het Kanaalplan’, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. ‘Dat was zelfs vanzelfsprekend, omdat Vorst samen met Sint-Gillis en Anderlecht - twee andere gemeenten van het Kanaalplan - tot de politiezone Brussel Zuid behoort. De kritiek van de burgemeester is bizar. Misschien wenst hij nog een schriftelijke bevestiging. Daar kunnen we voor zorgen. Maar hij mag op beide oren slapen: Vorst is volwaardig deel van het plan. Wij zijn overigens altijd zeer tevreden geweest dat burgemeester Ghyssels erop stond om Vorst te integreren.’

Vorst is de gemeente waar Salah Abdeslam in 2016 werd opgepakt. Dat gebeurde na een schietpartij in de Driesstraat, waar Abdeslam zich samen twee andere verdachten schuilhield. Een van de drie, Mohamed Belkaïd, kwam daarbij om het leven. Volgens de burgemeester liet niets vermoeden dat er terroristen in een appartement in zijn gemeente verbleven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig