‘De studie van Unia toont opnieuw aan dat er nood is aan meer openheid over de deliberaties.’ Dat zegt de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK).
Uit de studie van KU Leuven, UGent en ULB in opdracht van gelijkekansencentrum Unia blijkt dat leerlingen uit kansarme of allochtone gezinnen op school sneller een B-attest krijgen dan hun studiegenootjes met een andere achtergrond. Dat heeft ook gevolgen op latere leeftijd: de kinderen die een B-attest krijgen, belanden vaker in richtingen die hen minder goed voorbereiden op hoger onderwijs.
‘Leerlingen vragen al langer om meer openheid over de deliberaties. Het moet duidelijk zijn hoe de beslissingen tot stand komen, en de dialoog met leerlingen moet worden aangegaan’, aldus Scholierenkoepel VSK.
Dat de verwachtingen van leerkrachten voor leerlingen een grote invloed kunnen hebben op de resultaten van die leerlingen, is al langer bekend, klinkt het nog. De VSK steunt dan ook de oproep om leerkrachten bewuster te maken van hun onbewuste vooroordelen. ‘Zo kunnen we vermijden dat ze beslissingen over de toekomst van leerlingen, bewust of onbewust, baseren op negatieve stereotypes.’