CD&V wil ouders tijdskrediet gunnen tot kinderen meerderjarig zijn
Ook ouders van kinderen uit het secundair onderwijs zouden nog recht moeten hebben op tijdskrediet, meent CD&V. Foto: Katrijn Van Giel

Wie tijdskrediet opneemt, doet dat zelden voor de volledige periode die is toegestaan. Daarom vraagt CD&V de mogelijkheden uit te breiden, zodat bijvoorbeeld ouders vrijaf kunnen krijgen voor kinderen tot 18 jaar.

Dat schrijft De Morgen maandag. Wie voor zijn jonge kinderen wil zorgen, of meer aandacht wil besteden aan een ziek familielid of een gehandicapt kind, kan daarvoor tijdskrediet opnemen. Je krijgt vrijaf van je baas en ontvangt een uitkering van de overheid.

Van de ruim 73.000 mensen die de voorbije vijf jaar voor dat soort tijdskrediet gingen, namen bijna 12.000 (of 16 procent) het maximale aantal maanden op, blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer opvroeg. Van de 51 maanden verlof waar iemand in totaal recht op heeft, blijven er gemiddeld zo’n 21 over.

‘Het systeem is onderbenut’, zegt Vercamer. Daarom pleit hij ervoor om de mogelijkheden uit te breiden. Hij heeft een wetsvoorstel klaar om de maximumleeftijd van de kinderen op te trekken tot 18 jaar. Nu ligt die op 8 jaar. ‘De zorgen om de kinderen stoppen niet vanaf die leeftijd.’