Doodstraf Djalali is definitief
Foto: jhp
Het hoogste gerechtshof in Iran zal de doodstraf tegen professor Ahmadreza Djalali niet herzien. Er rest alleen nog internationale druk.

'Het gevaar voor onze collega, de Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali, blijft acuut. Alle rechtsmiddelen in Iran zijn uitgeput’, zegt Gerlant Van Berlaer, spoedarts aan de VUB. ‘Alleen de ayatollah kan nog gratie verlenen.’

Enkele weken geleden werd de doodstraf nog tijdelijk opgeschort omdat Djalali in beroep was gegaan. Het Hooggerechtshof weigert de zaak echter te herzien. Door de weigering van de rechter in Teheran is de doodstraf nu ook uitvoerbaar. De Iraanse rechter moet nog een datum vastleggen waarop ze zal worden uitgevoerd.  De raadsmannen van Djalali zullen de internationale gemeenschap en de Europese Unie aanschrijven in de hoop dat beide instellingen de druk op Iran zullen verhogen.


‘De Europese Unie is een erg belangrijke handelspartner van Iran’, zegt Van Berlaer. ‘Het land heeft miljardencontracten lopen met Europese bedrijven. Europese leiders mogen gerust wat harder op de tafel kloppen. Want de internationale rechtsregels en het recht op verdediging zijn in deze zaak met voeten getreden.’

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), zegt dat de  ambassade in Teheran  bij de Iraanse overheid zal informeren naar de situatie van Djalali. Hij zegt ook dat hij aan zijn Iraanse collega-minister van Buitenlandse Zaken Zarif gevraagd heeft om de doodstraf niet uit te voeren om humanitaire redenen. ‘Ik zal daarvoor blijven pleiten’, aldus Reynders.