Nederland beloont koe voor koppigheid
(themabeeld) Foto: Biosphoto / Frédéric Decante
Hermien, de koe die in Nederland ontsnapte tijdens het transport naar het slachthuis en intussen al bijna twee maanden in vrijheid leeft, is vrijgekocht.

Dierenvrienden kunnen opgelucht ademhalen: Hermien is vrijgekocht. Een crowdfundingactie bracht liefst 48.000 euro op, ruimschoots genoeg om de driejarige limousin-koe uit Overijssel niet alleen te kopen, maar haar ook op luxehotel onder te brengen tot ze ooit een natuurlijke dood sterft.

Hermien ís nochtans al vrij: ze loopt al sinds begin december rond in de bossen rond het plaatsje Lettele bij Deventer, sinds ze ­samen met een andere koe uitbrak toen ze de vrachtwagen op werd geleid om naar het slachthuis te vertrekken. De andere koe, die in Nederland intussen bekendstaat als haar ‘Zus’, werd intussen gevangen. Maar Hermien was iedereen te slim af: ze ontsnapte aan het verdovingsgeweer van de veearts en aan de jagers die werden ingezet door de politie.

Koeienrusthuis

Dat wekte massaal veel sympathie op bij haar landgenoten en er groeide snel weerstand tegen het meest voor de hand liggende scenario: dat Hermien, eenmaal gevangen, alsnog naar het slachthuis zou moeten. De Partij voor de Dieren lanceerde een crowdfundingactie die zoveel geld opbracht dat niet alleen Hermien maar ook Zus kunnen worden overgekocht en ondergebracht in koeienrusthuis De Leemweg in Friesland.

Vooral dat laatste is een kostelijke zaak: Hermien is met haar 3,5 jaar dan wel slachtrijp, maar nu dat van geen tel meer is, kan ze nog makkelijk vijftien jaar leven. Dat kost in De Leemweg ongeveer 150 euro per maand. In het rusthuis verblijven al ruim veertig koeien, grotendeels dieren die werden vrijgekocht door liefhebbers – soms na een spectaculaire ontsnapping, soms gewoon door een voorbijganger die een kalfje zag en medelijden kreeg.

Eer Hermien zich bij hen kan voegen, moet ze zich natuurlijk wel laten vangen en dat kan nog even duren, want de jacht op haar is gestaakt. De boer hoopt binnenkort, wanneer het droger wordt, zijn andere koeien in de wei aan de bosrand te kunnen uitlaten. Als alles meezit, voegt Hermien zich dan uit vrije wil bij de groep.

Bij de bizons

Hermien mag de Nederlandstalige media dan flink hebben beziggehouden, internationaal stal een andere koe de jongste weken de show. In het beroemde oerbos van Bialowieza in Polen is een jonge koe gesignaleerd die zich bij een kudde wilde Europese bizons heeft gevoegd.

‘Het is niet de eerste keer dat hier een koe ontsnapt, maar wel de eerste keer dat die zich bij een kudde bizons voegt’, zei Rafal Kowalczyk van het Instituut voor Zoogdierenonderzoek aan het tv-station TVN24. ‘Als ze hier alleen zou rondlopen, zou ze waarschijnlijk ten prooi vallen aan wolven. De bizons bieden haar bescherming.’

Ook voor deze heldhaftige koe zal een vangploeg worden uitgestuurd, vooral omdat het noch voor haar veiligheid, noch voor het voortbestaan van het bizonras bevorderlijk is dat ze drachtig wordt van een van haar kudde­genoten.