Nieuwe Google Maps-widget toont in een oogopslag je reistijd
Themabeeld Google Foto: AP
Voor de verwachte reistijd naar je werk, woning of een andere favoriete bestemming hoef je in Google Maps geen navigatie meer te starten. In de nieuwste iOS-versie is deze informatie op elk moment beschikbaar, via een widget in het Berichtencentrum.

De Reistijden-widget van Google Maps was al langer aanwezig in Apples mobiele besturingssysteem, maar bood tot nu toe slechts plaats aan twee locaties: je woon- en je werkadres. In de nieuwste versie kan je nu zoveel snelkoppelingen toevoegen als je maar wil. Denk aan je lievelingsrestaurant, de concertzaal waar je regelmatig een optreden meepikt of je favoriete badplaats. Zo weet je altijd exact hoe laat je moet vertrekken om keurig op tijd aan te komen.

Auto of openbaar vervoer

Nieuwe widgets aan het Berichtencentrum van je iPhone toevoegen is erg eenvoudig. Druk op de thuisknop om naar het beginscherm te gaan en veeg met je vinger vervolgens vanaf de linker schermrand naar rechts. Je krijgt dan een overzicht van alle actieve widgets. Klik helemaal onderaan op Wijzig, scrol naar Google Reistijden en druk op het groene plusje om de handige widget toe te voegen.

In de widget zelf is er een nieuwe functie Shortcuts bewerken waarmee je makkelijk bijkomende adressen toevoegt. Geef het adres een label (‘Sportpaleis’ is duidelijker dan ‘Schijnpoortweg 119’) en de snelkoppeling verschijnt keurig tussen je andere favoriete locaties in het Berichtencentrum. Je kan daar ook nog een keuze maken tussen de reistijd met de auto of het openbaar vervoer, en om de navigatie in gang te zetten – mocht dat nodig zijn – volstaat het om de locatie even aan te klikken.

Google Now

Op Android-toestellen krijg je via Google Now snel zicht op de reistijd naar je werk- of thuisadres (druk lang op het cirkeltje of op de thuisknop om deze functie op te roepen). In versie 8.0 Oreo is er nog een tweede mogelijkheid, waarmee je meteen ook de navigatie naar de beide locaties kan starten: hou het Google Maps app-icoontje wat langer ingedrukt, en kies voor Werk of Thuis. Noteer ook dat je beide bestemmingen gewoon uit dit venster kan slepen om ze als snelkoppeling op een thuisscherm te plaatsen. Een mogelijkheid om extra locaties toe te voegen, zoals in de iOS-versie, vonden we in Google Maps voor Android evenwel nog niet terug.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in