Publifin-voorzitter moet ontslag nemen (bis)
Paul-Emile Mottard stapt op als voorzitter van Publifin (links). Foto: rr
Het Publifin-schandaal kost nog maar eens een kop. De PS’er Paul-Emile Mottard nam vrijdag ontslag als voorzitter van de raad van bestuur.

Na een storm over de verloningen van de topverdieners bij de intercommunale, zit Publifin voor de tweede keer in een jaar zonder voorzitter. Alles draait om een brief van de Publifin-leiding aan bevoegd Waals minister Valérie De Bue (MR). Sinds het uitbreken van de schandalen rond Publifin moet de intercommunale elke drie maanden een stand van zaken overmaken.

Maar de tekst die deze week naar De Bue gestuurd werd, bevatte een passage die niet was goedgekeurd door de raad van bestuur. Ze zou achteraf zijn toegevoegd door voorzitter Mottard. Bovendien over een gevoelige materie, de vergoeding van de toplui bij Publifin en de operationele dochter Nethys. In de nasleep van de Publifin-crisis vorig jaar wil de regering de lonen aftoppen tot 245.000 euro. Maar in de tekst wordt gesuggereerd dat er misschien een uitzondering moet gemaakt worden voor 23 kaderleden van Nethys.

De Bue sprak van ‘surrealisme’. Voor Waals CDH-fractieleider ­Dimitri Fourny ging het om niets minder dan een ‘totale vertrouwensbreuk’ en ook de MR-vicevoorzitter van de raad van bestuur, Fabian Culot, wist met zijn ongeloof geen blijf. Wat er in de tekst stond, was niet wat de raad van bestuur had beslist, brieste hij op de ochtendradio. MR, CDH en Ecolo eisten zijn ontslag.

‘Onhandigheidje’

In een communiqué zei Mottard ’s avonds dat ‘er geen enkele fout gepleegd is’. Wel ging het om ‘une maladresse’, een onhandigheid, ‘in de formulering in een bijlage van de tekst’. Mottard geeft ook mee dat het net Culot was die om die bijlage gevraagd had ‘vanwege van een belangenconflict met zijn parlementair mandaat’. Ook bestuurder Muriel Targnion (PS) haalt uit naar de MR. ‘Zij spelen tegelijk witte ridder en cavalier seule. Terwijl we allemaal rond de tafel zitten om de zaak hier te redden’, zei ze op RTBF.

Mottard zei nog dat verandering bij Publifin pas mogelijk is als het huidige management plaats heeft geruimd. De omstreden Stéphane Moreau (ex-PS) is nog altijd gedelegeerd bestuurder bij Nethys. Die spant op het vlak van vergoedingen de kroon, met een miljoen euro bruto. De ironie wil dat Mottard helemaal niet vergoed werd bij Publifin.

De Bue stuurt nu een regeringsgezant naar de raad van bestuur om op te volgen of de aanbevelingen uit de onderzoekscommissie-Publifin uitgevoerd worden. Ze wil nu om de twee weken een rapport over de werkzaamheden.

De aanbevelingen van de onderzoekscommissie Publifin en de intercommunale zelf is er van in het begin. Bij Publifin hadden velen het gevoel dat het strikte opvolgen van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie zou neerkomen op de totale ontmanteling van de groep. Iets wat de grootste aandeelhouder, het Luikse provinciebestuur evenmin zag zitten.  Nu moeten ze wel opnieuw op zoek naar een vervanger voor Mottard.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in