‘De inhoud telt, niet de posten’
Voor Tom Van Grieken gaat het niet om een zwaktebod. Foto: BELGA

Vlaams Belang wil absoluut meeregeren in enkele gemeenten. Een bestuursakkoord is daarbij voldoende, schepenen en burgemeesters hoeven niet.

In haar 40-jarige bestaan slaagde Vlaams Belang er nooit in om mee te besturen in een gemeente. Meteen doet de partij een royaal offer. Een bestuursakkoord volstaat. Vlaams Belang hoeft geen enkel mandaat in de plaats.

Het voorstel dook de afgelopen week voor het eerst op in Zoersel. Samen met de N-VA beschikt Vlaams Belang in de Antwerpse gemeente over een virtuele meerderheid. Na de verkiezingen kan er een deal worden gesloten. Plaatselijk VB-lijsttrekker Wouter Bollansé droomt van een bestuursakkoord met zijn Vlaams-nationalistische collega’s. Een uitvoerend mandaat hoeft niet, op voorwaarde dat de partij achter de schermen haar rol kan spelen.

Op een aantal plekken boden Vlaams Belangers de N-VA alvast de burgemeesterspost aan, zelfs als de partij gezien het stemmenaantal recht heeft op het hoogste gemeentelijke ambt. Maar in die constellatie komen er uiteraard VB-schepenen. De bede in Zoersel geeft aan hoezeer Vlaams Belang eropuit is om het cordon sanitaire te breken.

De partij steunt het verzoek, al is er van een algemene richtlijn geen sprake. Elke afdeling moet maar voor zichzelf beslissen. Maar voorzitter Tom Van Grieken vindt niet dat het om een ‘zwaktebod’ gaat. Voor hem primeert ‘de inhoud op de posten’. Als zijn partij erin slaagt om het bestuursakkoord ten gronde bij te sturen, dan is dat voor hem voldoende.

Voor de N-VA blijft elke samenwerking met Vlaams Belang uitgesloten. Toch hoopt Van Grieken dat de machtshonger van die partij het in een aantal gemeenten zal halen op de richtlijn om Vlaams Belang links te laten liggen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in