Positie van Publifin-voorzitter staat onder druk na nieuw schandaal
De top van Publifin moet verslag uitbrengen aan het Waals Parlement. Foto: Photo News

Paul-Emile Mottard (PS), de voorzitter van de Waalse intercommunale Publifin, wordt ervan beschuldigd eigenhandig het loonplafond de top van dochteronderneming Nethys te hebben willen verhogen. Zowel de MR, het CDH als Ecolo vraagt daarom zijn ontslag.

Publifin moet sinds het uitbreken van de financiële schandalen bij de intercommunale driemaandelijks verslag uitbrengen aan het Waals Parlement. Maar aan het laatste rapport dat is overgemaakt, waren drie paragrafen toegevoegd zonder medeweten van het Publifin-bestuur. Daarin stond onder andere dat het loonplafond van 245.000 euro niet van toepassing zou moeten zijn op de 23 kaderleden van Nethys.

De vicevoorzitter van de raad van bestuur van Publifin, Fabian Culot (MR), reageerde vanmorgen woedend tijdens een radio-uitzending van de RTBF. Volgens hem is de aanpassing gebeurd na het overleg binnen de raad van bestuur, en voor het versturen van het rapport. Een verhoging van het loonplafond is volgens hem nooit besproken geweest.

Voor Culot staat vast dat Mottard het document heeft gelezen en ondertekend. ‘Dat is zijn taak.’ Daarom wil Culot dan ook dat Mottard zijn functie neerlegt. Hij wil zelfs dat er een crisismanager wordt aangesteld om snel orde op zaken te stellen.

Ook leden van het christendemocratische CDH en de groene partij Ecolo willen dat Mottard aftreedt.

Publifin kwam eind 2016 in het oog van de storm, toen bleek dat veel bestuurders hoge vergoedingen kregen, zonder dat duidelijk was waarom ze die verdienden. Voogdijminister Paul Furlan (PS) trad zelf af nadat uitlekte dat hij 153.000 euro opstreek bij Nethys, de operationele poot van Publifin.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in