Zangeres Rita Deneve, vooral bekend van ‘De allereerste keer’, is woensdag overleden. Ze werd 73 jaar.

Dat wordt bevestigd in de Mechelse Catharinaparochie. Deneve brak midden jaren 60 door dankzij haar deelname aan het toen uitermate populaire programma Ontdek de ster. Uiteindelijk won ze de finale.

De daaropvolgende jaren scoorde ze meerdere hits (zie video hierboven), zoals 'Juanita Jones' (1968), 'Olé Oké / Op een zomerdag' (1969), 'Dans de hele nacht' (1969), 'Aan 't Meer van Lugano' (1970) 'Het vuur van de liefde' (1971) en 'Zonder jou' (1971). Maar in het collectieve geheugen blijft vooral haar nummer ‘De allereerste keer’ uit 1971 hangen. Haar versie van dit oorspronkelijk Italiaanse nummer werd later ook nog populair in de versie van onder meer Laura Lynn.

Naarmate de jaren zeventig vorderden, deemsterde Deneve weg uit de hitparade. Ze keerde de showbusiness een tijd de rug toe en doceerde aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst in Antwerpen. Een comeback in 1990 mislukte. Deneve acteerde ook, bijvoorbeeld in de VTM-reeks Slisse & Cesar en in Postbus X op de openbare omroep.

Deneve had twee kinderen. De begrafenisplechtigheid vindt op 10 februari plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.