Bij gewelddadige confrontaties tussen Afrikaanse en Afghaanse migranten zijn donderdag op meerdere plaatsen in Calais een twintigtal gewonden gevallen. Vijf raakten gewond door kogels en verkeren in levensgevaar.

Twaalf slachtoffers liepen verschillende letsels op. In sommige gevallen gaat het om messteken, zegt de prefectuur van Pas-de-Calais. Een andere gewonde werd aangereden door een auto. Ook twee politieagenten raakten gewond.

'Een dergelijke mate van geweld hebben we in Calais nooit eerder gezien', zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken donderdagnacht, nadat hij ter plaatse was gekomen. 'Het is onaanvaardbaar wat de inwoners van Calais doormaken.'

Het is de zwaarste balans sinds 1 juli 2017 toen bij interetnische vechtpartijen zestien gewonden vielen, waaronder één zwaargewonde. Een jaar eerder, op 26 juni 2016, maakten andere onlusten 40 gewonden, maar toen werd niemand zwaargewond.

Momenteel leven circa 800 transmigranten in Calais, volgens cijfers van ngo's. De prefectuur houdt het op 550 tot 600 vluchtelingen.

Mensensmokkelaars

Een eerste vechtpartij barstte in de namiddag los tussen een honderdtal Eritrese migranten en een dertigtal Afghaanse, dichtbij het ziekenhuis van de stad. Daar vond een voedselbedeling plaats, zegt de prefectuur.

Aanleiding voor de knokpartij was mogelijk een Afghaan die was beginnen schieten, zegt de prefectuur. Dat zou de hypothese bevestigen dat er mensensmokkelaars aanwezig waren. Vier vluchtelingen, Eritreeërs tussen zestien en achttien jaar, raakten daarbij gewond door kogels. Het plaatselijke parket zegt dat hun leven in gevaar is. Er werden geen mensen gearresteerd.

Om 16 uur vond er een tweede vechtpartij plaats, ongeveer vijf kilometer verder, in Marck-en-Calaisis. 'Een honderdtal Afrikaanse migranten, gewapend met stokken, wilde een twintigtal Afghanen aanvallen', zegt het parket. De politie beschermde de Afghanen die belaagd werden door 150 à 200 Eritreeërs, zegt de prefectuur.

In de late namiddag brak er opnieuw geweld uit in een industrieel gebied dichtbij Calais, niet ver van de vroegere 'Jungle', het kamp dat in oktober 2016 ontmanteld werd, en waar 8.000 migranten in penibele omstandigheden leefden. Sindsdien proberen de autoriteiten te verhinderen dat migranten er weer een kamp oprichten.

IJzeren staven

'De Afghanen zijn voor een voedselbedeling gekomen (...) en zijn op een grote Afrikaanse aanwezigheid gestoten. Een mensenmassa zette zich in beweging, en daarbij zijn er gewonden gevallen, door ijzeren staven', zegt het parket. Zes vluchtelingen zouden gewond zijn geraakt, onder wie één persoon ernstig aan het hoofd.

'Het conflict tussen Afghanen en Afrikanen is steeds onder de oppervlakte blijven borrelen. Spijtig genoeg zijn confrontaties tussen beide groepen niet ongewoon', zegt een bron bij de prefectuur.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig