#MeToo breidt zich uit naar kunst: schilderij uit tentoonstelling gehaald

Een kunstgalerij in Manchester heeft een Victoriaans schilderij met naakte meisjes verwijderd om ‘het debat aan te moedigen’ over hoe zulke beelden tegenwoordig moeten tentoongesteld worden.

De Manchester Art Gallery heeft ‘Hylas and the Nymphs’ uit 1896 van de Engelse kunstschilder John William Waterhouse weggehaald. Het schilderij toont een scène uit de antieke mythologie, waarbij een jonge man door verscheidene naakte nimfen in de vijver des doods wordt gelokt.

Curator Clare Gannaway van de Manchester Art Gallery wil een debat uitlokken over hoe zulke kunstwerken in de huidige tijd vertoond moeten worden. Van enige censuur is geen sprake, vindt ze.

Het werk hing in een zaal met gelijkaardige schilderijen, die de curator als oubollig omschrijft. ‘Ofwel worden vrouwen afgeschilderd als passieve mooi objecten of wel als femme fatales.’

‘Laat ons deze Victoriaanse fantasie uitdagen!’, stelt een blog op de website van de galerij.

Het besluit is deels genomen onder invloed van het hedendaagse debat over seksisme, de #MeToo-beweging.

Post -its

Op de plaats waar Hylas met zijn nimfen hing, hangen nu post-its waar bezoekers hun mening over de kwestie kwijt kunnen. Het merendeel van de commentaren tot dusver steunt de actie niet.