Apple verwijdert versleutelde berichtendienst Telegram
Foto: Archief

De berichtenapplicatie Telegram is verwijderd uit de applicatiewinkel van de Amerikaanse technologiereus Apple. De dienst ligt al langer onder vuur, maar volgens de oprichters gaat het maar om een tijdelijk probleem.

‘We zijn verwittigd door Apple dat ongepaste inhoud beschikbaar was gemaakt aan onze gebruikers en beide applicaties zijn uit de App Store gehaald’, aldus Telegram-oprichter Pavel Durov. ‘Eens we bescherming hebben geïnstalleerd, verwachten we dat de apps opnieuw in de App Store zijn.’

Apple gaf zelf geen details vrij. Ook Durov liet in het midden over welke inhoud het dan juist ging. Volgens technologieblog TechCrunch staat in de richtlijnen van Apple dat er filters moeten zijn voor laakbare inhoud, mechanismen om dat te melden en de mogelijkheid om gebruikers te blokkeren. Telegram schiet volgens Apple mogelijk tekort op die vlakken.

Telegram lag in het verleden al meermaals onder vuur vanwege de verspreiding van terreurpropaganda op de toepassing. De applicatie is populair omdat de berichten versleuteld worden en zo niet op te sporen zouden zijn voor de autoriteiten. Het wordt onder meer beschouwd als een van de favoriete communicatiekanalen van terreurgroep IS. Dat zou dan mogelijk vallen onder die ‘laakbare inhoud’, op grond waarvan Apple een app kan weigeren.

IT-veiligheidsexperten twijfelen weliswaar aan de degelijkheid van de versleuteling van Telegram.