Rusland recupereert negen olympische medaillesuit 2014
Foto: AP

Door de beslissing van het Internationaal Sporttribunaal TAS om de schorsing ongedaan te maken van 28 Russische olympiërs die volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) betrokken waren bij het dopingschandaal tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji, recupereert Rusland negen van de in totaal dertien medailles die eerder werden ingetrokken.

Iets meer dan vier jaar geleden sloten de Russen hun Winterspelen aan de boorden van de Zwarte Zee af met een indrukwekkend aantal van 33 medailles, waarvan dertien gouden. In de medaillestand stonden ze dan ook op het hoogste podium, voor Noorwegen en Canada.

Na het dopingschandaal en de door het IOC uitgesproken sancties tuimelden ze in de medaillestand naar de vierde plaats. Onder de dertien ingeleverde medailles zaten er ook vier gouden. Zo moest onder meer langlaufer Alexander Legkov al zijn eremetaal afgeven: in Sotsji had hij de 50 kilometer gewonnen, met de aflossingsploeg op de 4x10km was hij nog eens goed voor zilver. Deze twee medailles kreeg Legkov al terug van het TAS, naast een gouden medaille voor Alexander Tretiakov in het skeleton, nog vijf zilveren medailles en een bronzen. In de medaillestand van de Spelen in Sotsji prijken ze dan ook weer bovenaan. Bovendien moeten de zaken van biatletes Olga Viulkhina en Iana Romanova nog behandeld worden.