Dole in Ierse handen
Een vrachtwagen met fruitproducten van Dole.

Fruitbedrijf Dole komt in handen van het Ierse Total Produce.

Het beursgenoteerde Total Produce kondigt aan dat het 300 miljoen dollar betaalt voor een participatie van 45 procent in het Amerikaanse fruitbedrijf Dole. Vorig jaar kwam Dole bijna in handen van Greenyard Foods, maar de overeenkomst sprong op het laatste nippertje af. Total Produce is naar eigen zeggen de grootste Europese leverancier van verse groenten en fruit, en is gevestigd in 26 landen.

Onderdeel van de overeenkomst is een optie die Total Produce het recht geeft zijn participatie te verhogen tot 51 procent. Over twee jaar kunnen de Ieren zelfs de totaliteit van het kapitaal verwerven. Als dat recht over vijf jaar niet is uitgeoefend, mag Dole-eigenaar David Murdock het bedrijf in zijn geheel aan een derde partij verkopen. De kans dat de 94-jarige Murdock dat moment nog bij leven en welzijn beleeft, is beperkt.

Het ziet ernaar uit dat Murdock geen afstand kon doen van de totaliteit van het bedrijf, en via deze weg een tussenoplossing heeft uitgewerkt. Murdock blijft voorzitter. Total Produce en Dole zijn qua omvang aan elkaar gewaagd met en omzet van respectievelijk 4 miljard euro en 4,5 miljard dollar. ‘De transactie brengt twee leidende bedrijven samen die op grotere schaal kan werken en zowel geografisch als qua productgamma meer gediversificeerd is’, luidt het in een persbericht. De synergieën worden geraamd op 15 tot 20 miljoen dollar op korte termijn, en op 35 miljoen op lange termijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in